Yeni Asya

BEDİÜZZAMA­N’IN GENÇLİĞE BAKIŞI

- ALİ FERŞADOĞLU

enç nesilleri kaybediyor­uz!”feryatları­na nasıl ce“gvap

vermeliyiz?”sualinin cevabını bulmaya çalıştık. Şimdi de Risale-i Nur’dan birkaç çarpıcı örnek sunalım.

Ara tatillerde genç yazarlarım­ıza okuma, yazma teknikleri seminerler­i verilmeli.

Gençlere ve (orta yaşlılara), telefon, internet kullanma ve tv izleme rehberi çıkarmalı.

Gençleri, derslere anne-babalarınd­an ziyade sevdiği, hürmet ettiği, diyalog kurduğu kişiler çağırmalı, yönlendirm­elerini sağlamalıy­ız.

Bediüzzama­n’ın gençliğe bakışını anlatan bir kitapçık çıkarmalı.

Ey bu vatanın gençleri, Üstad’ın gençlik yılları (ilk hayatı),

Bir zaman, Eskişehir Hapishanes­i’nin penceresin­de, bir Cumhuriyet Bayramı’nda oturmuştum. Karşısında­ki lise mektebinin büyük kızları, onun avlusunda gülerek raksediyor­lardı.

Eğer sesim erişseydi olanca kuvvetimle bağırarak, küre-i arzdaki gençlere diyecektim: “Risaleleri ciddî okumak ve yazmak, yirmi sene medresede okumaktan fâiktir ve daha menfaatlid­ir.”medresede okumaktaki maksat, evvelâ kendini kurtarıp, saniyen ümmet-i Muhammed’i

(asm) kurtarmaya çalışmak değil mi? Risaletü’n-nur ve Mektubatü’n-nur, yirmi senelik medrese ilmini veriyor itikadında­yım. Ve herbir Risale, tek başıyla bir mürşid-i ekmeldir. Kalbi bozulmamış herhangi genç, bir Risaleyi alıp dikkatle ve teslimiyet­le okusa, daire-i inkıyâda geliyor, ıslah oluyor.

Kur’ân-ı Mucizü’l-beyan çok tekrarla, en ziyade “Halekassem­avati ve ardı/gökleri ve yeri yarattı. (En’âm Sûresi, 6:1)- ve “Rabbu’s-semavati velardı”/göklerin ve yerin Rabbi. (Ra’d Sûresi, 13:16)- âyetleriyl­e Hàlıkımızı bize tanıttırıy­or, diye o mektepli gençlere dedim.

Onlar dahi tamamıyla kabul edip tasdik ederek “Hadsiz şükür olsun Rabbimize ki, tam kudsî ve ayn-ı hakikat bir ders aldık. Allah senden razı olsun” dediler. (Asay-ı Musa)

Gençlik Rehberi Mahkemesi münasebeti­yle iki defa İstanbul’a gelip üçer ay İstanbul’da kaldığı 1952-1953 tarihlerin­de ve daha sonra yine Emirdağı’nda iken talebeleri­ne yazdığı mektuplar ve mahkemeler­e ve dâvâlara temas eden meselelere dair müteaddit bahislerdi­r. (Barla Lâhikası)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye