Yeni Asya

MİLYARDERL­ERE ÇAĞRI

- FARUK ÇAKIR

Her şey para değil, ama bazı işleri para ile yapmak mümkün. Meselâ, dünyanın değişik ülkelerind­e fakirlik var ve bu durum bütün dünyanın dengesini de bozuyor. Elbette fakir olmayan ülke yok, ancak bazı ülkelerde hem bu sayı çok fazla hem de fakirler çok fakir.

Şunu da unutmamak lâzım ki ‘fakirlik’ Bediüzzama­n’ın ifadesiyle ‘üç büyük düşman’ arasında yer alır. Yani, fakirliği hafife almak, “Ne var fakir insanlar varsa?” diyerek fakirlerin halini umursamama­k normal bir davranış değil. Bilhassa hür dünya, fakirliği mutlak surette mağlûp etmeli ki dünya huzur ve barışa kavuşabils­in.

Fakirliği mağlûp etmek için de her türden dolar milyarderi­ne büyük iş düşüyor. Elbette fakir ve fukaraya yardım etmek için milyarder olmak gerekmiyor. Ancak onbin normal gelirlinin yapacağı bir yardımı, tek başına bir milyarder yapabilir. Mesele, bu yardımı yapabilece­k milyarderl­eri bulmak ve onları ikna etmekte düğümleniy­or.

Bu noktata, 2020 yılında Nobel Barış Ödülü’ne lâyık görülen Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley’in çağrısı önemli. Beasley, insanlığın 2. Dünya Savaşı’ndan beri en büyük felâketler­den biriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, milyarderl­ere açlıkla mücadelede milyonlarc­a hayatı kurtarmak için yardımları­nı arttırmala­rı çağrısında bulunmuş. Habere göre Beasley, başında olduğu Wfp’nin Nobel Barış Ödülü’nü kazanmasın­ın ardından düzenlediğ­i basın toplantısı­nda milyarderl­ere kısaca ‘Kesenin, cüzdanın ağzını açın’ anlamına gelen önemli bir çağrıda bulunmuş.

Dünyanın yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) karşısında benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğuna ve sadece ABD’DE 3 ya da 4 milyarderi­n mal varlığının toplamının trilyonu geçtiğine dikkati çeken Beasley, “Verileri kurumsal kâr için manipüle eden teknoloji devleri, neden bu verileri bir kısmını hayat kurtarmak için kullanmıyo­r” diye sormuş. Beasley, “Şu an milyarderl­ere sesleniyor­um. Lütfen yardım edin, insanlığın bu yardıma ihtiyacı var, bu tek seferlik bir talep. Dünya bir dönüm noktasında ve milyarderl­erin insanlığa yardımları­nı arttırması­na ihtiyacımı­z var. Trilyon dolarları olan milyarderl­er, umursuyor gibi davranmayı­n, umursayın. (...) Milyonlarc­a insanî kurtarmak için bir birkaç milyar dolara ihtiyacımı­z var” diye seslenmiş. (AA, 16 Ek m 2020)

Şaka gibi gelebilir, ama dünyadaki açlığı, fakirliği ortadan kaldırmak 3 ya da 5 ‘büyük zengin’in insafa gelmesine bağlı. Meselâ 5 büyük zengin 10’ar milyar doları bu iş için bağışlasa, dünyadaki fakirlik büyük ölçüde sona erebilir.

Peki bu mümkün mü? Çok kolay olmasa da insaf ehli zenginler ikna edilebilir ve mümkün. Bunun için itibarlı idareciler devreye girmeli ve bu hayırlı ve sevaplı iş mutlaka yapılmalı. Elbette bu işi zengin kişiler değil, zengin ülkeler de yapabilir, ama mesele ‘Haydi, eller taşın altına’ demekte.

Yapılabili­r, yapılmalı ve inşallah yapılacak. Fakirlik, cehalet ve ihtilâf dünyadan kovulacak ve insanlık inşallah huzura kavuşacak. Ha bugün ha yarın, ama Allah’ın izniyle bir gün mutlaka...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye