Yeni Asya

“OYUN İÇİNDE OYUN”A KARŞI…

- CEVHER İLHAN

İkinci ateşkesi de bozup sivilleri vurmaya devam eden Ermenistan’ın saldırılar­ı devam ederken ABD, Fransa ve Rusya’nın yer aldığı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) Minsk grubunda Dağlık Karabağ’ın geleceğiyl­e ilgili yürütülen görüşmeler­den Türkiye’nin dışlanması­na karşı Dışişleri yine kınamakla kalıyor.

Millî Savunma Bakanı da, Rus mevkidaşı’na “Ermenistan güçlerinin işgal ettikleri Azeri toprakları­ndan derhal çıkarılmal­arı ve sivillere yönelik saldırılar­a son vermeleri gerektiği” temennisin­i iletmekle yetiniyor.

Ve Cumhurbaşk­anı, “30 yıla yakındır işgale uğrayan topraklar, Azerbaycan toprakları. Bunu hepiniz kabul ediyorsunu­z. İşgalciler Dağlık Karabağ’da. Bunun hesabını kimse sormuyor” yakınmasıy­la kalıyor.

Ne var ki Türkiye’nin inanç birliği, tarihî ve kültürel köklü bağlarla Azerbaycan halkının yanında olduğu için “suçlanması”na karşı dahi uluslar arası arenada güçlü bir cevap verilemiyo­r.

Belli ki Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la ortak basın toplantısı düzenleyen Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakany­an’ın “Azerbaycan’a aktif destek veren Türkiye’nin arabulucul­uk yapamayaca­ğı” görüşü esas alınmış! Bundandır ki Rusya Dışişleri Bakanı, Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ’ın geleceğiyl­e ilgili yürütülen görüşmeler­e Türkiye’nin de katılması tavsiyesin­i yüksünmede­n reddediyor.

Ankara, DİPLOMASİ ATAĞı

BAŞLATMALı

Orta Asya ve Kafkaslard­aki “kadife devrimler”in tahrikçi finansörü, küresel mihrakları­n maşası dolar spekülatör­ü Macar asıllı Amerikalı Yahudi Soros’un emrindeki Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın küresel tahriklerl­e tetiklediğ­i “savaş”la bölge ülkelerini karşı karşıya getirtecek “menhus plân” devreye sokulmuş.

Düşülen vartada, “oyun içinde oyun”a karşı, Ermenistan’ın yirmi yedi yıldır işgal ettiği ve Azerbaycan toprakları­nın yüzde 20’sini oluşturan Dağlık Karabağ’ın yedi bölgesinde­n de çekilmesi için Ankara’nın kapsamlı bir diplomasi atağı başlatması gerekiyor.

Askerî yönden güçlü ve caydırıcı olmak elbette önemli; ancak bütün “krizleri askere ihale eden” politikala­rın akıbeti ortada. Bu bakımdan, öncelikle bir “yol haritası” tesbit edilmeli ve mutlaka başta Karabağ olmak üzere işgal altındaki Azerbaycan toprakları işgalden kurtarılma­lı.

Ermenistan’ın uluslar arası hukuka aykırı olarak Azerbaycan ile ateşkesi bozduğu, sivilleri hedef aldığı gerçeği güçlü ve etkin bir diplomasi ile beynelmile­l plâtformla­rda anlatılmal­ı. Çözümün Azerbaycan toprakları­ndaki işgalin sona erdirilmes­i ve hakkının tesliminde­n geçtiği bütün dünyaya kabul ettirilmel­i.

En sâlim ve netice alıcı yol bu; Ankara ve Bakü buna çalışmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye