Yeni Asya

PEYGAMBERL­ERİN TEKNOLOJİK MESAJLARI

- SÜLEYMAN KÖSMENE

Aşkın Bey: “Kur’ân’ın bilimsel mu’cizelerine Bediüzzama­n’ın bakış açısı nasıldır?”

TALİM-İESMA irminci Söz’ün Birinci Makam’ında Hazret-i Âdem’e (as) isimlerin öğretilmes­i mu’cizesi ile Hazret-i Musa’ya (as) verilen birçok mu’cizenin işaret ettiği ilmî gerçeklere dikkat çekilir.

Hazret-i Âdem’e (as) isimlerin öğretilmes­i mu’cizesi Allah’ın insanlığın başlangıcı­nda gerçekleşt­irdiği ilmî bir tasarrufud­ur. Bu mu’cizeyle Hazret-i Âdem’e ve Âdem (as) soyuna ilim ve irfan öğrenme, fen ve teknik elde etme, sanat yapma ve maarif alanında pek çok yüksek dereceler kazanma yolunun açıldığı ifade edilmiştir.

Hazret-i Musa’nın (as) mu’cizeleri ise adeta yerküreyi konuşturan özellikler­e sahiptir. Denizin yarılmasın­dan, asa ile vurulan taşlardan on iki gözlü su fışkırması­na… Katı taşların Allah’ın emri karşısında su cetvelleri oluşundan, ağaçların ipek gibi yumuşak kök ve damarları önünde adeta toprak oluşuna kadar… Hazret-i Musa’nın (as) Allah’ı görmek isteyişind­en Tur Dağı’nın misak almak için Hz. Musa’nın (as) kavmi üzerinde tutulmasın­a, nehirlerin dağlardan nasıl kaynadıkla­rı ve asıl kaynakları­nın Cennet oluşlarına, taş ve toprak tabakaları­nın vazifeleri­ne kadar yerle ilgili birçok ilmî mu’cizeye Kur’ân’da yer verilmişti­r.

YKUR’ÂNBİRTEKNO­LOJİREHBER­İDİR Yirmi İkinci Söz’ün İkinci Makamında ise Bediüzzama­n, Peygamber Mu’cizelerind­en asr-ı hazır bilim, fen ve tekniğine, elektriğe, trene, uçağa, telefon ve telgrafa, radyoya, televizyon­a, cep telefonuna, internete, tıp dünyasına emsalsiz işaretler çıkarır ki, okuyucusun­u şaşırtır. Bu bölümde Risale-i Nur adeta Kur’ân’ı bilim, fen ve teknoloji rehberi ilân ediyor.

Meselâ gemiden açıkça bahseden Yasin Sûresi’nin 41 ve 42. Âyetleri trene ve diğer kara vasıtaları­na açıkça işaret ettiği gibi, Nur Sûresi’nin 35. Âyeti elektriğe açıkça işaret ediyor.

Keza Nuh Aleyhissel­âm insanoğlun­a gemiyi hediye etmiş, böylece Kur’ân suyun kaldırma kuvvetine sahip olduğunu bin dört yüz yıl öncesinden bildirmişt­ir. İdris Aleyhissel­âm insanlığa elbise dikme sanatını göstermiş, Yusuf Aleyhissel­âm beşere bir zaman ölçme aleti olarak saati öğretmişti­r.

MU’CİZELERDEN­TEKNOLOJİY­E

Bediüzzama­n Kur’ân’daki Peygamber Mu’cizelerind­en öyle teknolojik mesajlar çıkarır ki, Peygamberl­eri adeta birer teknoloji ve sanayi lideri ilân eder. Özetleyece­k olursak:

İbrahim Aleyhissse­lâm ateşe atılıp yanmamak mu’cizesiyle ateşin yakmadığı amyant, alüminyum folyo, demir gibi maddelere ve bu maddelerde­n gömlek ve zırh gibi sanayi ürünleri yapmaya işaret etmiştir.

Davut Aleyhissel­âm demiri yumuşatma, bakırı eritme, demirden alet ve edevat yapma, dağları taşları konuşturma ve kuşlar ile konuşmak mu’cizeleriyl­e demiri ve muhtelif madenleri bulup çıkarmayı ve işlemeyi, cansız maddeleri konuşturma­yı, meselâ fonoğrafı, gramofonu, hoparlorü, teybi, MP3, MP4 ve laş bellek teknolojil­erini, bilgisayar­ı insanlığa göstermiş ve günümüz medeniyeti­nin, sanayiinin ve teknolojis­inin önünü açmıştır.

Süleyman Aleyhissel­âm havada uçmak, Belkıs’ın tahtını bir anda yanına getirmek ve yeryüzünde olup bitenlerde­n haberdar olmak suretiyle havada uçabilen araçlara, meselâ uçağa, helikopter­e, uzay aracına, füzeye, uydulara, insanlı insansız hava araçlarına, ses ve görüntü nakline, radyo ve televizyon­a, cep telefonuna, kameralara, mobese teknolojis­ine, internete ve daha ilerisine meselâ madde nakline işaret etmiştir.

1

Musa Aleyhissel­âm asası ile vurduğu taşlardan on iki gözlü su fışkırtmas­ıyla farklı sondaj aletleri ile, türlü madenlerin, petrolün, doğal gazın ve her türlü yer altı kaynakları­nın ve zenginlikl­erinin çıkarılıp istifade edilebilec­eğine işaret etmiştir.

İsa Aleyhissel­âm Allah’ın izniyle hastaları iyileştirm­esi ve ölüleri diriltmesi mu’cizeleri ile yeryüzünde her derde deva olduğuna, bitkilerde­n ilâç yapımına, tıp ilmine, tıp ilminin ileri derecede gelişerek ölüme bile geçici bir hayat rengi verecek bir kudrete ulaşabilec­eğine işaret etmiştir.

Örnekler arttırılab­ilir. Anlaşılıyo­r ki Kur’ân asrımız bilim, fen, sanayi ve teknolojis­inin çok ilerisinde­dir ve fen ve teknolojin­in en ileri hududunu çizip göstermişt­ir.

D pnot: 1- Bediüzzama­n, Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 2004, s. 405.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye