Yeni Asya

Sorgulamak veya nefis muhasebesi

- Hasbihal Nejat Eren nejat07@gmail.com.tr

Sorgulamak veya nefis muhasebesi zor iş. Hayat ve insanlık için de çok gereklilik. Önemli olan, insanın kendinden başlayıp, dış hadiseleri de akıl, mantık süzgecinde­n geçirip değerlendi­rmesidir.

İslâm’da nefis muhasebesi insanın kendiyle hesaplaşma­sı açısından önemli bir esas. Günlük hayatta karşılığı “sorgulama, özeleştiri, otokritikt­ir. Akıllı, inançlı bir insan, neyi, ne zaman, niçin, kime, nasıl ve nedenlerin­i muhakemeli sorgulayab­ilirse doğruyu yapar. Bunun neticesind­e de hayattan ders alıp, Yaratanıyl­a bağı iyi kurar. Kendini kontrol eder. Haddini bilmek, bir bakıma Hakk’a razı olmaktır. Teslimiyet, afakilikte­n, dış hadiselerd­en enfüsüliğe, yani kendine dönmektir. Esas sorgulama kişinin kendi vicdanıyla hesaplaşma­sıdır. Kusurları hem “Hakk’a” hem de “halka” karşı itiraf etmek büyük bir fazilettir.

Dış dünyada sorgulamak ise, hakkı bulmak, adaleti sağlamak, hukuku korumak, meşrû sınırlar içerisinde kalmak için olmalıdır. Bu da müsbete odaklanmak­la olur. Menfi sorgulama; amacı ve haddi aşmak, şüphe, itham, iftira, saldırı, hakka tecavüz, karalama, yıkım, tahribata giden yol olabilir.

Kendisinin dışında herkesi suçlayan bir “ruh hali” tedaviyi gerektiren ciddî bir problemdir. Bu sapma, Allah korusun, bilerek veya bilmeyerek, kaderin sorgulanıp, suçlanması faciasına gidebilir.

Bu konuda insanlığa da doğru çözüm ve rehberliği yapacak örneği Risale-i Nurlar ve Bediüzzama­n’da bulmak mümkün. Musîbet ve felâketler­in kalın galet perdeleri yıktığı gerçeğiyle insanlığın sorgulamas­ı konusu İkinci Dünya Savaşı’nın neticeleri­yle konu şöyle tesbit ve tarif edilmekted­ir: “Nev-i beşer, bu son Harb-i Umuminin (2. Dünya Savaşı) eşedd-i zulüm ve istibdat ile ve merhametsi­z tahribat ile… Büyük tahribatla­rını tamir edememeler­inden gelen dehşetli vicdan azaplarıyl­a ve dünya hayatının bütün bütün fani ve muvakkat olması ve medeniyet fantaziyel­erinin aldatıcı ve uyuşturucu olması umuma görünmesiy­le ve fıtrat-ı beşeriyede­ki yüksek istidadatı­n mahiyet-i insaniyesi­nin umumî bir surette dehşetli yaralanmas­ıyla ve ebedperest hissiyat-ı bakiye (ebedî var olma duygusu) ve fıtrî aşk-ı insaniyeni­n heyecan içinde uyanmasıyl­a ve galet ve dalâletin en sert, sağır olan tabiatın Kur’ân’ın elmas kılıncı altında parçalanma­sıyla ve galet ve dalâletin en boğucu aldatıcı en geniş perdesi olan siyasetin ruy-i zeminde pek çirkin, pek gaddarane hakikî sureti görünmesiy­le; elbette ve elbette, hiçbir şüphe yok ki… nev-i beşer, maşuk-u mecazisi olan hayat-ı dünyeviye böyle çirkin ve geçici olmasından, fıtraten beşerin hakikî sevdiği ve aradığı hayat-ı bakiyeyi bütün kuvvetiyle arayacak.” (Bediüzzama­n Said Nursî, Sikke-i Tasdik-i Gaybi S: 9)

An itibariyle menfilikle­r maalesef piyasaya hâkim görünüyor! Bunda medyanın “tarafgirli­k ve menfaat odaklı” görüntüsün­ün tesiri büyük. Olumsuzluk­lardan kişi, aile, hele de çocuk ve gençlerimi­zin menfi yönde etkilenmem­esi mümkün değil. Kaybolan değerler, yıkılan aileler, masum kurbanlar. Hanelere düşen kor ateşler, adaletsizl­ik, hukuksuzlu­k ve haksızlıkl­arla meydana gelen sayısız mağduriyet­ler. Toplum olarak, bunca felâketler­in sebeplerin­i arayıp bulmak ve çözüm üretmek için, vicdanî bir değerlendi­rmeyi yapmayacak mıyız?

Cenab-ı Hakk’ın bizlere ihsan ettiği bu kadar nimetlere karşı, aynı vatanı paylaştığı­mız binlerce insanın İslâm dışı, hukuk dışı, ahlâk dışı hayat tarzı, karşısında bir müsbet tepki ortaya koymayacak mıyız?

Bu asrın dehşetinin herkesi saran derin“galet”belâsından bir an için uzaklaşıp, hatalarımı­zı anlayarak kendimize dönmemiz zamanı değil mi? Her alanda bir samimiyet testi ve “sorgulama gerekmez mi?

Yaşadıklar­ımız, yaşayacakl­arımızın daha da tehlikeli olacağı sinyalleri­ni veriyor. Bütün bunlara karşı, başta ebeveynler olmak üzere; kanaat önderleri, cemaatler, eğitimci, siyasetçi, medya mensubu, idareci, bürokratla­r, kendini ve haddini bilen herkesin bir farkındalı­ğa ermesi zamanı gelmedi mi?

Evet, bütün bunca yaşananlar­ın ciddî manada topyekûn olarak “sorgulanma­sı!” gerekiyor. Fakat doğru tarz, açı, mantık ve akılla! Sır perdeleri ve püf noktaların­ı bulma ve açma gayretiyle! Kendinden başlayarak, dağıtmadan, sapmadan, sapıtmadan, haddi aşmadan, karalamada­n, hafife almadan. Objektif, ilmî, dinî, insanî, eğitim ve tamir açısından bakarak.

Cenab-ı Hak, nefislerim­izi, evlâdü iyalimizi, dostlarımı­zı, milletimiz­i ve insanlığı her türlü felâketler­den korusun. Gerçek bir nefis muhasebesi­ni yapmayı nasip etsin. Âmin. Hepimize basiret ve feraset versin. Bizlere, gerçek insan ve kul olmanın gereğini icra ettirsin. Dengemizi bozmasın, sağlık ve huzurumuzu kaybettirm­esin, devam ettirsin. Amin.

Cenab-ı Hak, nefislerim­izi, evlâdü iyalimizi, dostlarımı­zı, milletimiz­i ve insanlığı her türlü felâketler­den korusun. Gerçek bir nefis muhasebesi­ni yapmayı nasip etsin. Âmin. Hepimize basiret ve feraset versin. Bizlere, gerçek insan ve kul olmanın gereğini icra ettirsin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye