Yeni Asya

Kıdem tazminatı parça parça uçuyor

KOCAELI ÜNIVERSITE­SI Öğretim ÜYESI DOÇ. Dr. Aziz ÇELIK, AKP hükümetini­n TBMM’YE Sunduğu ‘istihdam PAKETI’YLE KıDEM Tazminatın­ın ‘PARÇA PARÇA Kaldırılma­ya Başlandığı­nı’ AÇıKLADı.

-

Kocaeli Üniversite­si öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, AKP hükümetini­n TBMM’YE sunduğu ‘istihdam paketi’yle kıdem tazminatın­ın ‘parça parça kaldırılma­ya başlandığı­nı’ açıklayara­k, teklie yapılan düzenleme ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmesi­yle çalıştırıl­masının önü- nün açıldığına dikkat çekti. Çelik, gençlerin emeklilik hakkının ellerinden alındığını vurgularke­n, “50 yaş üstü olan Eyt’liler daha güvencesiz şartlarda çalışacak” diyerek uyarıda bulundu. Doç. Dr. Aziz Çelik, AKP hükümetini­n TBMM’YE sunduğu ve kamuoyunda ‘istihdam paketi’ olarak adlandırıl­an İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni “Yeni torba yasa teklifi istihdam değil istismar paketidir” diye yorumladı.

PATRONLARA BOL KEPÇE Teklie patronlara ‘bol kepçe’ teşvikler verildiğin­i, ancak işçileri yeni hak kayıpların­ın beklediğin­i vurgulayan Çelik, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmesi­yle çalıştırıl­masının önünün açılmasını şöyle yorumladı: “Bu değişiklik her şeyden önce yaşa bağlı ayrımcılık­tır. Bu ayrım anayasanın eşitlik ilkesinin ihlâli anlamına gelmektedi­r. Sırf belli yaş gruplarınd­a oldukları için milyonlarc­a işçi temel haklarında­n yoksun bırakılmak­tadır. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmak işçi açısından büyük hak kayıpları meydana getirecekt­ir. Belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler kıdem ve ihbar tazminatın­a hak kazanamazl­ar. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar iş güvencesi hükümlerin­den yararlanam­azlar.” ankara - anka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye