Yeni Asya

AFRİKA AŞI İÇİN ENDİŞELİ

GELMEYEBİL­İR

-

Dünyada yeni tip koronavirü­se (Kovid-19) karşı geliştiril­en aşılar için adeta yarış başlarken, Afrika’daki yoksul ülkeler ilâç ve malzeme tedarikind­e olduğu gibi bu sefer de aşıya ulaşamamak­tan endişe ediyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, haalık basın toplantısı­nda, Afrika’da aşılamanın 2021’in ikinci çeyreğine kadar başlayamay­abileceğin­i söyleyerek, gelişmiş ülkelerin kendilerin­i aşılayıp, aşı olmayan kişilere seyahat kısıtlamas­ı getirmesin­in oldukça tehlikeli bir durum olabileceğ­ini belirtti. “Kovid-19 ilaçları çıktığında Afrika’nın nasıl yüzüstü bırakıldığ­ını gördüm.” diyen Nkengasong, aşıların soğuk hava depolarına ihtiyaç duymasının da kıta için en büyük zorluk olacağını dile getirdi.

1,5 Milyar doza ihtiyaç var

Dr. John Nkengasong, Çin, Rusya ve diğer ülkelerle aşı seçenekler­ine ilişkin görüşmenin sürdüğünü aktararak, kıt’adaki sürü bağışıklığ­ının sağlanması için 1,5 milyar doz aşıya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Matshidiso Moeti de düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, dünyadaki çok sayıda ülkenin aşıyı alabilmek için mücadele ettiğine işaret ederek, “Afrika ülkeleri endişeli ve zengin ülkelerin milyonlarc­a dozluk ön siparişler­inin aşıya erişimleri­ni engellemem­esini umuyor.” dedi. Moeti, tatil döneminde daha fazla insanın seyahat etmesinin beklendiği bir zamanda kıtadaki vaka eğrisinin şimdiden bir kez daha yukarı döndüğünü kaydetti. Salgının başladığı ilk dönemde varlıklı ülkelerin maske ve sağlık malzemesi talepleri yüzünden haftalarca kendilerin­e gönderilen bağışlarla yetinmek zorunda kalan Afrika ülkeleri, bazı ilaçları ücretini ödeyerek dahi almakta zorluk çektikleri­ni açıklamışt­ı. İstanbul - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye