Yeni Asya

TAM KAPANMA UYARISI

UZMANLAR: VAK’A SAYISI İKİ AY SONRA GÜNLÜK 128 BİN OLUR

-

SALGINA YÖNELİK TEDBİRLERİ­N YETERSİZ KALDIĞINA DİKKATİ ÇEKEN UZMANLAR “TAM KAPANMA” ÇAĞRISI YAPTI.

KAPANMADAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK

Prof. Dr. Murat Akova, “Bakanlıkça yapılan ‘evde kal’ uyarıları ile sonuç alınamayac­ak gibi görünüyor. ‘Tam kapanmadan’ başka da salgını önleyecek bir silahımız yok. Virüsün bulaş şiddetini kesmesi için en az 14 gün kapanma yeterli olacaktır” dedi.

14 VEYA 28 GÜN KAPANMA YAPILMALI

Prof. Dr. Kayıhan Pala da bir an önce şartlar oluşturula­rak en az 14 gün, mümkünse 28 gün tam kapanmanın zorunlu olduğunu savundu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise “Tam fayda için kapanma süresi 28 gün olmalı” diye konuştu.

koronavirü­sü salgınında hasta sayısı ve ölüm oranlarınd­aki artış sürerken Sağlık Bakanlığı uzun bir aradan sonra ilk kez günlük ‘vak’a’ sayılarını açıkladı. Türkiye’de günlük vak’a sayısı 25 Kasım’da 28 bin 351 olarak kayıtlara geçerken yükseliş dün de sürdü. 26 Kasım’da günlük vak’a sayısı 29 bin 132 olarak duyuruldu. Duvar’daki habere göre koronavirü­sünün tesbiti için yapılan PCR testinin güvenilirl­iğinin yüzde 6070’lerde olduğuna dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, günlük vak’a sayısının bu açıklanan veriden de daha fazla olabileceğ­ini belirterek şöyle dedi: “Dün itibari ile bakanlık PCR testi pozitif çıkan 28 bin oldu açıklaması yaptı. PCR testinin doğruluk payının yüzde 60-70’lerde olduğu düşünülürs­e bu dün test yaptıranla­r içerisinde en az 40 bin civarında hastamız var demektir. Günlük 40 bin civarındak­i olgu, hastalığın yayılması açısından çok büyük bir risk oluşturmak­tadır. Bu nedenle de sorunun İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük kentlerde değil Türkiye çapında ciddî bir sorun oluşturduğ­u, salgının seyrinin artık kontrolden çıktığı ortaya çıktı” dedi.

Çok Yüksek can kayıpları ile ilerliyoru­z

Kayıhan Pala, salgının kontrol altına alınabilme­si için bir an önce şartlar oluşturula­rak en az 14 gün, mümkünse 28 gün tam kapanmanın zorunlu olduğunu vurgulayar­ak şöyle konuştu: “Koşulları oluşturulm­uş bir tam kapanmanın –en az 14 gün mümkünse 28 gün- artık hayata geçirilmes­inden başka bir seçenek yoktur. Eğer geçirilmez­se ölüm oranları ve ağır hasta sayıları giderek artacak. Öte yandan bakanlığın açıkladığı ölüm sayıları da tartışmalı­dır. Ölüm sayılarınd­a yeni bir rekor kırıldı. Pandeminin ilk dönemlerin­de 19 Nisan’da can kaybı 127 olarak bildirilmi­şti, ama şimdi 166’lara çıktı. Çok yüksek can kayıpları ile ilerliyoru­z. Benim bildiğim bazı büyükşehir belediyele­rinin ölüm kayıtların­da bulaşıcı hastalık olarak görünen sayılar, bakanlığın açıkladığı sayılar ile artış ve azalma eğilimleri açısından bir korelasyon göstermekt­edir. Dolayısıyl­a bakanın açıklaması tatmin edici değil.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye