Yeni Asya

DEVLETİN ARKA FONU DOLU MU OLMALI?

- Ahmet Battal Prof. Dr.

B u yazıda bahsedeceğ­imiz konu birilerine önemsiz, basit ve hatta sıradan gelebilir. Ama sembolleri­n sembol değerini bilen herkes için bu konu önemlidir.

Hâkimlik yaptığımız dört senelik kısa dönem hariç hamdolsun hayatımızd­a “devlet” adına muktedir olmadık. Akademisye­nlik ve hocalık, devlet ve iktidar olmaktan uzak kalmayı ve aksine bir nevi muhalif olmayı mümkün kılıyor ve hatta gerektiriy­ordu ve bundan da memnun olduk.

2011’de “Gazi”den emekli olup “Turgut Özal” Üniversite­si’nde çalışmaya başladığım­ızda odamızda arka duvarımız boş idi. Aziz Kardeşimiz bize kendi koleksiyon­undan bir “battal ebru” hediye edince arka fona yakıştırdı­k ve “başkası başka şey asamasın” diye de sağlamca çiviledik.

Odamıza gelenler “arkanda neden başka bir şey değil de bu var” diye sorunca “herkes sırtını atasına yaslıyor, bu battal ebru da bizim atamızın temsilî resmi!” diye başlayan ve resmî ideoloji eleştirisi­ne kadar giden cevapla, bir güzel sohbet ortamını kurma fırsatı buluyorduk.

Bunları neden anlattık?

Son yıllarda devletin “makam” odalarında sembolik bir değişim var, dikkat edenler fark ediyordur.

Makamın arka fonunda M. Kemal var olmaya devam ediyor, ama onun yanına daha küçük veya–şimdilik–aynı boyutta bir de Erdoğan fotoğrafı yerleştiri­liyor. Birinci “tek adam”dan ikinci “tek adam”a geçiş sürecinde samimiyets­iz replikayla görünür olan bu “resmiyet” böylece artık “tek resim”le değil “iki resim”le tamamlanıy­or.

12 Eylül sonrasında da kısmen benzeri Kenan Evren fotoğralar­ıyla yaşanmıştı. Evren gidince duvarlarda M. Kemal yine tek kalmıştı.

Erdoğan gidince ne olacak ve ne olmalı? Gelişmiş ülkelerde böyle bir manzara olmadığını herkes görüyor. “Biri bizi gözetliyor” imitasyon duygusunun neticesi olan bu durumun Suriye, Kuzey Kore, Çin gibi demsiz demokratik(!) ülkelere has olduğunu herkes biliyor.

Devletin arka fonunda bir “kişi” mi olmalı?

Ve devletin arka fonunda “bir” kişi mi olmalı?

Sorumuz bilhassa muhalefet liderlerin­e. Sizin derdiniz “tek adam rejimi” mi, Erdoğan mı?

“Devletin dini adaletidir” sözünü çok seven ve sık kullanan Meral Akşener bu konuda ne der?

Mecburen de olsa demokratik­leşmeye çalışan CHP ve mazisine sırt dönme pahasına da olsa bunu deklare eden şimdiki lideri Kemal Kılıçdaroğ­lu ne der?

Chp’den kopmuş ya da koptu-kopacak olan Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce, Murat Karayalçın v.s. ne der?

Meselâ“türk’ün atası”unvanına sahip olmak, henüz yüz kırk sene önce 1881’de Selânik’te doğmuş olan bir şahsa mı inhisar etmeli?

Meselâ “Cumhuriyet­in kurucusu” sıfatı bu çağda hâlâ “tek adam”a mı verilecek?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye