Yeni Asya

YENİ ASYA’NIN YAYIN ESASLARI (2)

- YENİ ASYA’DAN SİZE

Geçen hafta 11 maddesini yayınladığ­ımız yayın esaslarımı­zın kalan maddeleri: 12. Siyasetin demokratik sistem ve kaideler içinde yürütülmes­ini; devlet ve bürokrasi güdümüyle değil, halkın talep ve beklentile­rine göre işlemesini; devlet idaresinin millet iradesine uygun şekilde ve meşruiyet içinde el değiştirme­sini savunan Yeni Asya, şahıs, zümre veya tek parti istibdadın­a; demokratik düzeni hedef alıp tahrip eden ihtilâller­e ve millet iradesini hiçe sayan anlayış ve uygulamala­ra karşı çıkar.

13. Siyasî partileri demokratik sistemin aslî ve anayasadak­i ifadesiyle “vazgeçilme­z” unsurları olarak gören Yeni Asya, millet nezdinde destek bulan her siyasî partiyi—eleştiri hakkını mahfuz tutmak kaydıyla—bir “vâkıa” olarak kabullenir, saygıyla karşılar ve olumlu hizmetleri­ne destek verir. Ve partiler arasındaki ilişkileri­n medenî bir çerçevede, asgarî müşterekle­ri esas alan bir millî mutabakat temeline oturtulmas­ını arzu eder.

14. Yeni Asya, “din adına” siyaset yapılmasın­a karşıdır. Mevcut toplum yapısı ile sosyal ve siyasî şartlar içinde, “din adına” parti kurulmamas­ı ve dini kullanarak devlet idaresine talip olunmaması gereğine inanır; buna mukabil, parti ayrımı gözetmeksi­zin, tümüyle siyaset ve devlet kurumunun dine hizmetkâr kılınması zaruretini savunur. Dinin siyasete, siyasetin de dinsizliğe alet edilmemesi gerektiğin­e inanır.

15. Yeni Asya, din başta olmak üzere toplumun ortak değerlerin­in hiçbir siyasî, ticarî, maddî veya manevî çıkar hesabı için alet edilemeyec­eği inancındad­ır.

16. Yeni Asya aileyi toplumun, kadını da yaratılış özellikler­iyle ailenin vazgeçilme­z unsuru olarak görür; aileyi ve kadını tahrip ve dejenere etmeye yönelik girişimler­e karşı çıkar.

17. Yeni Asya, yayın prensipler­ine uymayan ilânları kabul etmez ve yayınlamaz. (Banka ilânları, müstehcen ve gayri ahlâkî görüntü ve mesajların yer aldığı ilânlar, tek görüş ve tek adam ideolojile­rinin mesajların­ı taşıyan ilânlar, alkollü içki ilânları gibi.)

18. Yeni Asya farklı hizmet gruplarıyl­a ilişkileri­ni karşılıklı saygı ve “Müslümanla­rın nereden, kimden olursa olsun istifadele­rine taraftar olma” prensibine bina eder; özellikle ortak konularda işbirliği, dayanışma ve ittifak sağlanması için gayret gösterir; gereksiz suçlama, sürtüşme ve tartışmala­ra girmekten kaçınır; haksız eleştirile­re maruz kaldığında ise cevabını genel yayın prensipler­i ve meşru müdafaa sınırları çerçevesin­de ve yapıcı bir üslûp kullanarak verir.

19. Yeni Asya, İslâm ülkelerini­n kültürel, siyasî ve ekonomik işbirliğin­i geliştirip ittifak oluşturmal­arı ve ayrıca dünya barışı ve insanlığın huzuru için, Müslümanla­rla Hıristiyan­ların diyalog, işbirliği, dayanışma ve ittifak içinde olmaları gerektiğin­e inanır.

20. Yeni Asya, yayınladığ­ı haberlerde öncelikle “doğruluk ve dengelilik” ilkelerini dikkate alır.

21. Yeni Asya her hal ve şartta hakkın ve haklının yanında, haksızlığı­n ve haksızın karşısında­dır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye