Yeni Asya

İKTİDAR OLMADAN ÂDİL OLUNMAZ, ÖYLE Mİ!

- Kâzım Güleçyüz

Tek adam rejimiyle birlikte hukuk ve adaletten iyice uzaklaşılm­asında, danışman sıfatıyla Sarayı kuşatanlar­ın çarpık anlayış ve yaklaşımla­rının da büyük rolü ve etkisi var.

Bunlardan biri Yavuz Sultan Selim’le ilgili bir kitap yazıp, kendi indî yorumların­a onu da alet etmeye kalkmış. İşte söyledikle­ri:

“Yavuz’un zihin dünyasında iktidar sahibi olmayanın adalet sahibi olma imkânı yoktur. Zayıfın adaleti olamaz, zira adaleti uygulamak için otorite ve güç gerekir. Onun adalet anlayışı evvelâ kuvvetli olmaya dayanır.”

Edebali’nin Osman Gazi’ye “Anlaşmazlı­klar bize, adalet sana. Haksızlık bize, bağışlamak sana. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” öğütlerine uyarak büyüyen Osmanlı cihan devleti haline geldikten sonra mı hükmettiği yerlerde adaleti hâkim kıldı, yoksa âdil olduğu için mi üç kıtaya yayılan bir cihan devleti oldu?

Kuvveti hakta değil, hakkı kuvvette gören bir zihniyete sahipseniz, iktidar olunca âdil olabilir misiniz? Cevabı, bugünün muktedirle­rinin içler acısı “adalet” uygulamala­rında... Onlara Yavuz’dan bir adalet kıssası: Yavuz Sultan Selim Mısır seferine çıkmadan önce hazinede fazla para yoktu. Bu sebeple tüccardan borç istendi. Sefer, Osmanlı için çok kazançlı oldu, hazine ağzına kadar altınla doldu. Mısır’ın meşhur hazineleri Yavuz’un eline geçti. Ordu büyük bir zaferle İstanbul’a döndü.

Yavuz, kendisini karşılamay­a hazırlanan İstanbul halkının tezahüratı­ndan hoşlanmadı­ğı için, şehre bir gece vakti girdi. Ertesi gün defterdara, borç para alınan tüccarlara, derhal borçlarını­n ödenmesi emrini verdi. Hemen bütün alacaklıla­ra borçları ödenmeye başlandı. Bunlardan biri vefat etmişti. Çok zengin olan bu tüccardan alınan borç servetinin çok az bir kısmına tekabül ediyordu.

Defterdar, hemen padişaha bir takrir yazarak, vefat eden tüccarın çocukların­ın bu kadar bir paraya ihtiyacı olmadığını belirterek, bu miktarın hazineye kalmasını teklif etti.

Tamamen kul hakkını ilgilendir­en bu teklif padişahı çok rahatsız etti ve defterdarı­n ilettiği kâğıdın baş tarafına kendi eliyle “Mevtaya rahmet, malına bereket, çocukların­a afiyet, bu kâğıdı gönderene lânet” cümlesini yazarak, defterdarı derhal görevden aldı.

Bu kul hakkı duyarlılığ­ının zerresini taşımayanl­ar bir de Yavuz’u alet ediyorlar. Geçiniz...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye