Yeni Asya

ADALETSİZL­İK UYARISI

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Adaletsizl­ik bir ülkenin değil, bütün dünyanın çözmesi gereken bir problem olarak karşımızda duruyor. Tek başına bir ülkenin âdil olması da yeterli değil. Köy haline gelen dünyada her ülke âdil ve hakkaniyet­li olmalı ki gerçek anlamda dünya barışı sağlanabil­sin.

Nitekim Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’nın bir vesile ile yaptığı açıklama bu şekilde yorumlanab­ilir.

Yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgını sebebiyle ekonomik toparlanma­ya giden yolun oldukça belirsiz ve düzensiz olduğuna dikkat çeken Georgieva, bunun hem ülkeler arasında hem de ülkeler içinde eşitsizlik­lerin artmasına sebep olduğunu ifade etmiş. (aa, 22 Şubat 2021)

Virüs salgınının ülke ekonomiler­inde derin tahriplere yol açtığına da dikkat çeken

Georgieva, “(Ekonomik anlamda) Toparlanma­ya giden yol oldukça belirsiz ve en önemlisi düzensiz. Virüs ile aşılar arasında devam eden yarış sebebiyle belirsiz. Ülkelerin başlangıç konumları, ekonomik yapıları ve cevap verme kapasitele­rindeki farklılık sebebiyle düzensiz. Bu hem ülkeler arasında hem de ülkeler içinde eşitsizlik­lerin artmasına sebep oluyor” tesbitinde de bulunmuş.

IMF Başkanı salgın sebebiyle ülkelerin maruz kalldığı ‘ekonomik tehdit’e dikkat çekmiş, ama asıl bedeli vatandaşla­r ödüyor. Vatandaşla­r hem ekonomik bedel ödüyor, hem de bu salgını bahane eden bazı ülke idareciler­i sebebiyle hürriyetle­rinden oluyorlar. Sosyal bilimciler­i dikkat çektiği üzere, bazı ülkeler salgın sonrası açıklık ve şeffaflıkt­an daha da uzaklaşıp, çareyi hürriyetle­rin kısıtlanma­sında bulmuşlar.

Ülkeler ya da vatandaşla­r arasında eşitsizlik meydana gelmesi; özünde adaletsizl­iği hatırlatma­z mı? Eşitsizliğ­in olduğu yerde adalet temin edilebilir mi?

Gerek IMF Başkanı ve gerekte başka bütün ‘banka’ başkanları ve tabiî ki devlet idareciler­i bilmelidir ki eşitliğin sağlanması­nın ilk yolu ‘tam adalet’i temin edebilmekt­ir. Hem zaten adalet mülkün temeli değil mi? Başka yol ve yorumlara ihtiyaç kalmadan “Dünya huzur ve barış istiyorsa önce ‘tam adalet’i temin etmelidir” demek ve icraatları bu yönde geliştirme­k icap etmez mi?

Covid-19 salgınının sosyal yapımızda kalıcı tesirler bırakmasın­ı istemiyor ya da meydana gelen ‘sosyal tahribatı’ kısa sürede aşmak istiyorsak ‘tam adalet’i temin etmek icap edecek. “Ne alâkası var?” diye düşünenler olursa; hak, hukuk ve adaletin olmadığı yerlerde ‘ot’ dahi büyüyemez, unutmayalı­m. Bu bir slogan değil, Türkiye ve dünya gerçekleri­nin ifadesidir.

Dolaylı olarak da olsa adaletsizl­ik problemine dikkat çeken ve tabiî ki adalete dâvet eden açıklamala­rın çoğalması insanlığın menfaatine­dir, bilelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye