Yeni Asya

Kuraklık riski geçmiş değil

Prof. DR. Yusuf DEMİR, SON haftalarda ETKİLİ olan Yağışların BÜYÜKŞEHİR­LERDE İçme Suyu NOKTASıNDA BİR Rahatlama Sağladığın­ı BELİRTEREK, “RİSK TAMAMEN geçtİ DİYEMEYİZ. ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE İlkbahar Yağışların­ın DÜŞMESİ BİZİM İÇİN çok Daha ÖNEMLİ” DEDİ.

-

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversite­si (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, kuraklığın meteoroloj­ik, tarımsal ve hidrolojik kuraklık olarak üçe ayrıldığın­ı belirtti. T24’deki habere göre Demir, “Türkiye son 10 yıldır değişik dönemlerde farklı kuraklıkla­rı yaşıyor. Son bir yıldır bu üç kuraklığı da farklı evrelerde yaşamış durumda. Özellikle son dönemde büyükşehir­lerde en çok tartışılan konuların başında bizim hidrolojik kuraklık dediğimiz barajlarım­ızda, şehirlerim­izde içme suyu seviyeleri­ndeki azalma ve buna bağlı olarak su ile ilgili sıkıntılar çok tartışıldı. Son yağan yağışlarla beraber aslında büyükşehir­lerde, barajlarda doluluk oranlarını­n pek çok yerde yüzde 50’ ye ulaşması buna bağlı olarak da büyükşehir­lerimizde önümüzdeki 8- 10 aylık süreci kapsayacak su depolanmas­ı bir rahatlık meydana getirdi diyebiliri­z. Ama sadece içme suyu açısından değerlendi­rdiğimizde bunu söylemek mümkün. Yoksa bir haa içerisinde düşen kar yağışı veya yağışın kuraklığı değiştirdi­ği, küresel iklimde olumlu bir gelişme sağladığın­ı söylemek doğru bir algı olmaz” diye konuştu.

 ??  ?? Demir, “Son yağan yağışlarla beraber aslında büyükşehir­lerde, barajlarda doluluk oranlarını­n pek çok yerde yüzde 50’ ye ulaşması buna bağlı olarak da büyükşehir­lerimizde önümüzdeki 8- 10 aylık süreci kapsayacak su depolanmas­ı bir rahatlık meydana getirdi diyebiliri­z” dedi.
Demir, “Son yağan yağışlarla beraber aslında büyükşehir­lerde, barajlarda doluluk oranlarını­n pek çok yerde yüzde 50’ ye ulaşması buna bağlı olarak da büyükşehir­lerimizde önümüzdeki 8- 10 aylık süreci kapsayacak su depolanmas­ı bir rahatlık meydana getirdi diyebiliri­z” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye