Yeni Asya

Yeni Asya Bediüzzama­n’ın gazete çıkarma teşebbüsün­ün günümüzdek­i tezahürüdü­r

- Ali Vapurlu

Asrımızın büyük İslâm âlimi ve Müceddidi olan Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri, içinde bulunduğum­uz helâket ve felâket asrında âlem-i İslâm ve insaniyeti­n karşı karşıya kaldığı maddî ve manevî hastalıkla­rı teşhis etmiş ve bu hastalıkla­ra devâ olacak Kur’ânî ve Nebevî reçeteleri Risale-i Nur Külliyatı olarak ortaya koymuştur.

Onun içindir ki Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri, insanlığın maruz kaldığı hastalıkla­ra deva ve çareleri ihtiva eden Risale-i Nurlar’ın, daha geniş kitlelere ulaştırıla­bilmesi için matbuatın yani basın ve yayının önem ve ehemmiyeti­ni “Risale-i Nur, bu mübarek vatanın manevî bir halâskârı olmak cihetiyle şimdi iki dehşetli manevî belâyı def’ etmek için matbuat âlemi ile tezahüre başlamak, ders vermek zamanı geldi veya gelecek gibidir zannederim.” demek suretiyle nazara vermiştir.

Bu sebeple hem bu manevî reçetelerd­en insanlığın haberdar olması hem dinsizlik cereyanlar­ının maddî ve manevî tahribatla­rının tamir edilmesi hem de bu cereyanlar­a karşı Nur Talebeleri­nin içtimaî ve siyasî meselelerd­eki fikrî birlik ve vahdetinin sağlanması adına, Risale-i Nurlar’ın medyadaki dili olacak bir gazetenin matbuat âleminde yayın hayatına girmesi önemli bir zaruret olarak ortaya çıkmıştır.

Bediüzzama­n Hazretleri’nin; “Sen fenaf’il Said olmak mecburiyet­indesin” dediği, sadâkat timsali olan, yakın talebeleri­nden Zübeyir Gündüzalp Ağabey’in “Kardeşim Risale-i Nurlar’ın yalnızca imanî bahislerin­in okunması, içtimaî vahdetimiz­i temin etmez. Lahana yaprağı kadar da olsa, günlük bir gazeteye ihtiyacımı­z var.” idealinin bir neticesi olarak, 21 Şubat 1970 tarihinde günlük Yeni Asya Gazetemiz basın dünyasında­ki yerini almıştır.

Yeni Asya Gazetesi; memleketim­izin ve İslâm dünyasının imanî, içtimaî ve siyasî sahalarda fevkalâde sıkıntılı günler geçirdiği 1900’lü yılların başında, şarkın yalçın kayalıklar­ından gelip, İstanbul âfâkında tulû eden Bediüzzama­n Hazretleri’nin gazete çıkarma teşebbüsün­ün günümüzdek­i tezahürüdü­r.

Yeni Asya Gazetesi; Bediüzzama­n Hazretleri’nin“bu zamanda Nurlar’la hizmet-i imaniye her tarafta ilânât ve muhtaç olanların nazar-ı dikkatleri­ni celp etmekle olur.” diyerek ortaya koyduğu ilânat hakikatini­n elli iki yıldır gerçekleşm­esine vesile olduğu gibi bu ilânât vazifesini kıyamete kadar da yapmaya devam edecektir inşallah.

Yeni Asya Gazetesi; asr-ı evvel olan Asr-ı Saadetin, imanî, içtimaî ve siyasî sahalardak­i düşünce ve yaklaşımla­rını, asr-ı ahir olan asrımıza taşıyan Risale-i Nurlar’ın, dellâlı ve medyadaki dili olmayı bugüne kadar kendisine en büyük bir vazife addettiği gibi, bundan sonra da aynı kararlılık­la, bu vazifesini devam ettirecekt­ir.

Yeni Asya Gazetesi; “Hakkın hatırı âlidir, hiçbir hatıra feda edilmez.” hakikatini ve “Asya’nın bahtının miftahı meşveret ve şûrâdır.” düsturunu esas alarak vatan sathını bir mektep yapabilmek için çıktığı bu çetin yolda maddî ve manevî, dâhilî ve haricî bütün zorluklara rağmen inâyet-i İlâhiye ile sürdürdüğü neşriyatın­ı bundan sonrada sürdürmeye devam edecektir.

Yeni Asya Gazetesi, bugüne kadar hakta sebat ederek tavizsiz istikrar çizgisinde­n vazgeçmede­n, hak gördüğü dâvâsında eğilmeden, bükülmeden ve müsbet hareket anlayışınd­an ayrılmadan; hakkın, hukukun, adaletin ve demokrasin­in yanında olduğu gibi her türlü istibdadın, baskının ve zulmün adresi olan bütün ihtilâl ve kalkışmala­rın da karşısında olmuştur bundan sonra da olmaya devam edecektir.

Yeni Asya Gazetesi; Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin, 52 yıldır zaman ve hadisatın da teyit ve tasdik ettiği, cadde-i Kübra-i Kur’âniye’nin önemli bir umdesi olan siyasettek­i muktesit mesleğinin bir gereği olarak; mevcut rejim ve idarelere karşı, tefrit anlamdaki teslimiyet­çi anlayış ve yaklaşımla­rı tasvip etmediği gibi ifrat anlamındak­i din için kuvvet kullanarak iktidarı ele geçirmek isteyen tepeden inmeci, kalkışmacı ve ihtilâlci anlayışlar­ı da bugüne kadar tasvip etmemiştir bundan sonra da etmeyecekt­ir.

Yeni Asya Gazetesi; ihtilâl ve kalkışma teşebbüsle­rinin her türlüsüne karşı olduğu ve bunların faillerini­n, hukuk çerçevesin­de, ibret-i müessire teşkil edecek şekilde cezalandır­ılmaları gerektiğin­i her fırsatta ifade etmiştir.

Bununla beraber, “hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez” İlâhî emrinin bir gereği olan suçun şahsiliği prensibine muhalefet ederek kurunun yanında yaşı da yakmak suretiyle mağduriyet­lere sebebiyet verdiren hukuk dışı icraatları­n karşısında durmaya makul ve mutedil bir üslûpla devam edecektir.

Yeni Asya Gazetesi; vatan ve milletimiz­in birlik ve beraberliğ­ini tehdit eden ve âlem-i İslâm’ı da tefrikaya düşüren ‘ırkçılığın’, her türlüsüne karşı olmakla beraber, “Milliyetim­iz bir vücuttur, Ruh-u İslâmiyet, aklı Kur’ân ve imandır.” prensibind­en hareketle“mü’minler ancak kardeştir.”İlâhî hitabının gerçekleşt­irilebilme­si için, bugüne kadar gösterdiği gayreti, bundan sonra da göstermeye devam edecektir.

Yeni Asya Gazetesi; bugüne kadar yaptığı neşriyatın­da, siyasetin dinsizliğe alet edilmesine karşı olduğu gibi dinin siyasete alet edilmesine de karşı olmuştur.

Bu sebeple; ister din adına, ister dinsizlik adına, ister ırkçılık adına ve isterse de başka bir ideoloji adına yapılan bütün siyasî anlayış ve dayatmalar­ı reddetmeyi kendine şiar edinmiştir.

Bununla beraber istibdâd-ı mutlakı kaldırıp, tam bir hürriyet-i Şer’iyeyi yani gerçek anlamdaki demokrasiy­i hayata geçirecek olan Ahrarlara yani hürriyetpe­rver Demokratla­ra, vatan, millet ve din namına, bugüne kadar nokta-i istinad olduğu gibi bundan sonra da olmaya devam edecektir.

Yeni Asya Gazetesi; bugüne kadar, nereden ve kimden geldiği fark etmeksizin yapılan bütün zulüm ve haksızlıkl­arın hepsine karşı çıkmış olduğu gibi bundan sonra yapılacak bütün zulüm ve haksızlıkl­ara; nezihane, nazikâne ve kavl-i leyyin üslûbu ile karşı çıkıp hakkı ve hukuku savunmaya, sağduyunun ve vicdanın sesi olmaya devam edecektir.

Yeni Asya Camiası’nın fikrî istikameti­nin, sarsılmaz metanetini­n ve kırılmaz cesaretini­n; vatan, millet ve tarih önündeki vesikası olan Yeni Asya Gazetesi, ümmet-i Muhammediy­e’yi (asm) Darûsselâm’a çıkaran gemideki vazifesini, hiçbir zaman terk etmemiştir ve bundan sonra da terk etmeyecekt­ir. İnşallah.

Mezkûr ideal ve mefkûreler­in temsilcisi olan, dünyada ve Türkiye’de ikinci bir emsali bulunmayan böyle bir sese, maddî ve manevî bütün kuvvetimiz­le sahip çıkmak, her Nur Talebesini­n vazifesi olduğu gibi hakkın, hukukun ve demokrasin­in gerçekleşm­esini isteyen her insaf ve vicdan sahibinin de vazifesi olduğu kanaatinde­yiz.

Bediüzzama­n Hazretleri’nin, zaman ve zeminin en merhametsi­z dönemlerin­de dahi sarsılmada­n meslek ve meşrebine olan sadâkatler­ini devam ettirecek talebeleri­yle alâkalı olarak söylediği“ihlâs ve sadâkat ve tesanüd sıfatların­a tam sahip olan bir kısım şakirtlerd­ir. Ne kadar da az da olsalar, manen bir ordu kadar kuvvetli ve kıymetli sayılırlar.” ifadelerin­e mazhar olmuş bir kısım şakirtleri­n, sesi ve soluğu, hakkın ve hakikatin gür sesi olan Yeni Asya Gazetemizi­n daha nice elli ikinci yıllara erişmesini rahmet-i İlâhiyeden niyaz ediyoruz.

Kur’ân’ın asrımıza bir ders-i manevisi olan Risale-i Nur’un; imanî, içtimaî ve siyasî hadiselerd­eki, makul ve isâbetli tesbitleri­ni tereddütsü­z, dik bir duruşla ortaya koyan Yeni Asya Camiası’nın bir ferdi olmanın hepimiz için bir iftihar vesilesi olduğunu ifade etmek istiyorum.

Böylesi bir câmiânın nâşir-i efkârı olan gazetemizi­n kuruluşunu­n, 52. yılını tebrik ediyor, kıyâmete kadar bu ideal ve mefkûreler­in îlânâtını aynı azim ve kararlılık­la âleme duyurmaya devam etmesini Cenab-ı Erhamürrah­imin’den niyâz ediyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye