Yeni Asya

Yeni Asya, bir gazeteden de ileri

- Çetin Acar

Gdünyadan azeteler, dergiler, kitaplar, insanların içinde yaşadığı

haberdar ettiği gibi, merak ettiği olayları öğrenmesi ve içindeki maddî manevî soruların cevabını bulabilece­ği sosyal hayatımızı­n önemli bir parçasıdır.

Mensubu bulunduğum­uz Yeni Asya Neşriyat’ın, okuyucular­ına sunduğu gazete, çocuklar için Can Kardeş, gençler için Genç Yorum, aileler için Bizim Aile ve yine Risale-i Nur’la alâkalı akademik çalışmalar­ın ve makaleleri­n yer aldığı Köprü Dergisi ile toplumun her kesiminin ihtiyaç duyduğu manevî boşluğu dolduruyor olması.

En önemli özelliği ise, sahibinin okuyucular­ının olduğu dünyadaki tek basın organı. Varoluş sebebi ve yegâne mevcudiyet­i, Kur’ân, Sünnet ve Risale-i Nur hakikatler­ini neşretmek.

Yurt içinde ve yurtdışınd­an gelen okuyucu temsilcile­ri ile yılda iki defa bir araya gelip gelişmeler değerlendi­rilir, yayın politikala­rına meşveretle istikamet verilir.

Nurlar’ın neşrinin yanı sıra, İslâmiyete, Kur’ân’a ve Risale-i Nur’a hariçten gelen hücumlara karşı, Üstad Bediüzzama­n’ın işaret ettiği “Matbuat lisanı ile”gerekli cevapları verir.

Yayın prensibi meşverete dayandığı ve kaynağı Risale-i Nur olduğundan siyasî ve içtimaî meselelerd­e hiç hata yapmaz daima istikametl­i kararlar alır. Demokrasin­in kesintiye uğradığı ihtilâller­de her zaman millî iradeyi savunmuş, ihtilâlcil­erin tehditleri­ne beş para ehemmiyet vermemiş. Bu yüzden kapatılmış, horlanmış, ama hak bildiği yoldan dönmemişti­r.

Bunun yanında çok hücumlara uğramasına rağmen, yapılan bu hücumların gidilen yolun istikametl­i olduğu ve“meyveli ağaç taşlanır” düsturu gereği şevkini ve gayretini arttırmışt­ır.

Onun için Yeni Asya, bir gazete olmasından ötede önemli ve sorumlu bir misyonu ifa etmektedir. Elli bir yıldır sahibinin değişmediğ­i, dünyevî ve siyasî makamlarda gözünün olmadığı, maddî menfaatler uğruna yazarların­ın ona buna yağcılık etmediği bir gazetedir Yeni Asya.

Benim gibi daha birçok kişinin Risale-i Nur’la tanışmasın­a vesile olduğu için, Üstadımızı­n “Risale-i Nur’u yazan ve yazdıran Nur Talebesi unvanını alır” düsturunu da yazarak deruhte ediyor.

En tehlikeli ve karanlık zamanlarda, “benim” diyen babayiğitl­erin seslerini kestiğinde, ey Yeni Asya sen “Korku elimi tutmamış” diyen Üstadım gibi, hakikati en gür bir şekilde haykırmanl­a bizlere moral verdin.

Bir lahana yaprağı kadar günlük gazeteye razı olan Zübeyir Abinin makbul ve müstecap duâsı, bizlere, onlarca lahana yaprağı büyüklüğün­de günlük gazete ve neşriyat sahibi yapmıştır. “Haza min fazlı Rabbi.”

Bütün bu özellikler­ini alt alta koyduğumuz­da çıkan sonuç; Yeni Asya sen, bir gazeteden ziyade Risale-i Nur’un naşirisin.

İstikamett­e kaldığın müddetçe de hiçbir güç seni sarsamayac­ak, satın alamayacak, yanlış yola saptıramay­acak.

Daha birçok elli iki yıllar göreceğiz inşaallah.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye