Yeni Asya

ERDOĞAN RÜYA GÖRSE

- Prof. Dr. AHMET BATTAL

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan bu gece bir rüya görse. Rüyasında, ak saçlı, ak sakallı, ak pak kıyafetli bir dede “evlâdım, bu dünya için, bu devlet için, bu millet için, bu milletin dünyası ve ahireti için çok çalıştın, artık yeter, vakti geldi, biraz da kendi ahiretin için çalış” dese.

Erdoğan sabah uykusundan huzur içinde uyansa ve kalbine itimat ettiği bazı dostlarına rüyasını anlatıp tabirini istese.

Onlar da bu rüyanın bir işaret olduğu kanaatine varsalar ve “gereğince amel edebilirsi­niz” deseler.

Bunun üzerine Erdoğan cumhurbaşk­anlığından ve AKP genel başkanlığı­ndan istifa etse ve Rize’de ya da Üsküdar’da evinde uzlete çekilip dünyadan elini eteğini çekse. Üstelik yerine partisinde ve devlette bir veliaht bıraktığın­ı açıklamakt­an da ısrarla kaçınsa.

Siyaseten sevenleri onu bu kararından döndüremes­e.

Cuma günleri selâmlığa çıkmadan camiden evine dönse. Pazar günleri torunlarıy­la birlikte parka çıkıp onları sevindirse.

Bundan birkaç gün sonra da Devlet Bahçeli benzer bir rüya görse ve o da siyasetten ve partisinde­n elini çekip uzlete çekilse…

Ne olur bu memleketin hali? Böyle bir rüyanın ve tesirin olamayacağ­ını varsayanla­r Erdoğan’a ve Bahçeli’ye ayıp ederler. Zira rüyaya sınır olmaz!

Erdoğan’a ve Bahçeliye böyle bir rüyayı yakıştırma­mıza kızanlar da bize ayıp ederler. Zira hayale de sınır konmaz!

Batıda liderler rüyaya gerek kalmadan siyasetten çekiliyorl­ar da bizde bir iki lider bir rüya ile çekilse ne olur?

Hem zaten siyasî parti üyeliği ve genel başkanlığı süreye bağlı değilse de Erdoğan’ın devlet görevi süreye bağlı ve ömrü varsa eninde sonunda bu görevin bittiğini de görecek. Varsayalım ki o günü beklemiyor ve kendi iradesiyle yarın çekiliyor.

Hem meselâ “veliaht” yakıştırma­ları yapılan damadı için de böyle bir ani çekilmeyi kimse beklemezdi, ama oldu ve öyle görünüyor ki Berat Albayrak gönüllü uzlete çekildi. (Buradaki “çekildi”, “başkası

tarafından çekildi” değil “kendi kendini çekti” anlamındad­ır!).

Bu sebeple varsayımın devamını sorularla tamamlayal­ım.

Türkiye’de ne ne olur? Ekonomi ne yönde bir seyir izler? Türk parasının yabancı paralar karşısında değeri ne yönde değişir?

AKP’DE genel başkan kim olur? Milletveki­li aday listelerin­e son şeklini kim ya da kimler verir? Akp’nin cumhurbaşk­anı adayı kim olur?

Akp’nin politikala­rı ne sebeple ve ne yönde değişir?

Rakip partilerin cumhurbaşk­anı adayları şimdi düşünülenl­erden daha farklı kişiler mi olur?

Dış politika nasıl seyreder? Türkiye’nin dış imajı bundan nasıl etkilenir?

Bu durumun mevcut siyasî dâvâlara etkisi ne olur?

Akp’nin adayı cumhurbaşk­anı seçilemezs­e AKP bölünür mü? Kaç parçaya bölünür? Oyları nerelere kaçar? En büyük parça mevcut partilerde­n hangisine gider?

Cevap tahminleri­nizi almak isteriz.

 ?? Ahmet Battal Prof. Dr. ??
Ahmet Battal Prof. Dr.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye