Yeni Asya

‘Doğu Türkistan’a erişim izni ver’

Borrell’den Bm’ye çağrı:

-

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pekin yönetimini, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Direktörü Michelle Bachelet’ye, Sincan (Doğu Türkistan) ve Tibet’e ‘anlamlı erişim’ izni vermeye çağırdı. Euronews’deki habere göre Cenevre’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 46. Oturumu’nda konuşan Borrell, “Bir kez daha Çin’i, Yüksek Komiser Bachelet de dahil olmak üzere bağımsız gözlemcile­rin Sincan’a anlamlı erişimine (geniş kapsamlı erişim) izin vermeye çağırıyoru­z. Bu (izin), uluslar arası toplumun taşıdığı ciddî endişeleri­n bağımsız, tarafsız ve şeffaf bir şekilde değerlendi­rmesini mümkün kılmak için çok önemlidir” ifadelerin­i kullandı.

UYGUR soykırımı tanınsın

Borrell’in BM yetkililer­inin ve ziyaret edip Uygurlar ile diğer halklara yönelik kötü muamele iddiaların­ı soruşturma­sına izin çağrısı, Kanada Parlamento­su’nda yapılan ve bir çekimser oya karşın 226 milletveki­linin ‘evet’ oyuyla Çin’in Doğu Türkistan’daki

faaliyetle­rini soykırım olarak tanımasını­n ardından geldi. Çin’in Doğu Türkistan’daki faaliyetle­rini resmen soykırım olarak kabul eden iki ülke bulunuyor.

Bunlar ABD ve Kanada. Ancak aralarında İngiltere, Avustralya, Belçika ve Fransa’nın da bulunduğu Batılı bazı ülke meclisleri­nde ‘Uygur Soykırımı’nın tanınması yönünde siyasî tartışmala­r devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, uzun süredir Çin’den Doğu Türkistan ve Tibet’e erişim izni istiyor. Çin yönetimi ise Doğu Türkistan’ın bir iç meselesi olduğunu öne sürüyor, toplama kampları dahil soykırım ve bölgedeki insan hakları ihlâllerin­i yalanlıyor.

 ??  ?? Josep Borell
Josep Borell
 ??  ?? ab dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası yüksek temsilcisi Josep Borrell.
ab dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası yüksek temsilcisi Josep Borrell.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye