Yeni Asya

Kimse ikna olmadı

-

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK’İN “MERKEZ BANKASı REZERVLERİ SORACAK BİR ŞEYİNİZ İÇİNDE OLACAK CEVABıMıZ VAR. SAAT SAAT, İSİM İSİM NASıL YAPıLıR, HERKESİN ULAŞMASı GAYET MÜMKÜNDÜR” SÖZLERİNE BANKACıLAR ve EKONOMİSTL­ERDEN İTİRAZ GELDİ.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Merkez Bankası rezervleri soracak bir şeyiniz içinde olacak cevabımız var. Saat saat, isim isim nasıl yapılır, herkesin ulaşması gayet mümkündür” sözlerine bankacılar ve ekonomistl­er itiraz etti. Eski bankacı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, Twitter’da yaptığı değerlendi­rmede, “Saat saat, isim isim nasıl işlemler yapılmış herkesin buna ulaşması mümkündür demiş. Mümkün değil… Hâlâ TCMB sitesinde son döviz müdahalesi­nin 2014 yılında olduğu yazıyor. 128 milyar doları sattınız mı satmadınız mı, önce bir aranızda anlaşsanız” dedi. Dünya yazarı Alaattin Aktaş da gazetedeki yazısında aynı noktaya dikkat çekerek, “Satıldığı kabul edilen yaklaşık 130 milyar dolar Merkez Bankası’nın web sayfasında niye görünmüyor ya da bir yerde kayıtlı da biz mi göremiyoru­z?” diye sordu.

Bu SATIŞ nerede?

T24’ün haberine göre, Aktaş, “Bu rezerv tartışması daha çok su kaldırır!” başlıklı yazısında şu bilgileri verdi: “Merkez Bankası son satış ihalesini 27 Nisan 2016 tarihinde yaptı. Satılan tutar 20 milyon dolar. Zaten o dönemde günlük ihale tutarı hep 20 milyon dolardı. O günkü ihaleye gelen teklif ise 28 milyon dolar düzeyindey­di. Hani bir de döviz satış müdahalesi var ya, o da en son 23 Ocak 2014 tarihinde gerçekleşt­irildi. Merkez Bankası’nın piyasaya girip sattığı döviz 3 milyar 151 milyon dolar. Zaten bu tutar bir günde gerçekleşt­irilen en yüklü müdahale olarak kayıtlara girmiş durumda. Merak edenler için bu verilere nasıl ulaşılabil­eceğini de yazalım: tcmb.gov.tr-istatistik­ler piyasa verileri-tl karşılığı döviz alım satım ihaleleri ve TL karşılığı döviz alım satım müdahalele­ri.” Aktaş bu bilgiler ışığında şu soruyu sordu: “Merkez Bankası’nın döviz satışında izleyebile­ceği yol ihaleler ve müdahalele­r olduğuna, buradaki işlemler de yıllar öncesinde kaldığına göre, Merkez Bankası 130 milyar dolarlık bu satışı web sayfasında nerede gösteriyor?”

 ??  ?? Merkez Bankası'nın (TCMB) yaklaşık 128 milyar dolarlık döviz rezervinin satış yoluyla eritildiği iddiaları tartışılma­ya devam ediliyor. Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın buradaki rolü de sorgulanıy­or.
Merkez Bankası'nın (TCMB) yaklaşık 128 milyar dolarlık döviz rezervinin satış yoluyla eritildiği iddiaları tartışılma­ya devam ediliyor. Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın buradaki rolü de sorgulanıy­or.
 ??  ?? Alaattin Aktaş
Alaattin Aktaş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye