Yeni Asya

STK’LARDAN HUKUK REFORMU CAGRISI

21 ilde faaliyet gösteren 347 sivil Toplum örgütü, “Temel Hak ve özgürlükle­r alanını genişletec­ek bir Hukuk reformu bir zorunluluk Haline gelmiştir” çağrısında bulundu.

-

CİDDİ BİR HUKUK REFORMU ZORUNLULUK­TUR

21 ilin 347 Stk’sınca yayınlanan ortak deklarasyo­nda, “Başta ifade özgürlüğü olmak üzere, toplantı ve gösteri hakkı, adil yargılanma hakkı, yargı bağımsızlı­ğı gibi temel hak ve özgürlükle­r alanını genişletec­ek ciddi bir hukuk reformu zorunluluk haline gelmiştir” denildi.

YENİ ANAYASADAN ÖNCE YAPıLACAKL­AR VAR

DEKLARASYO­NDA, yeni anayasa için öncelikle siyasette daha yapıcı bir dil kullanılma­sı, yargı bağımsızlı­ğı, basın ve ifade özgürlüğü gibi temel meselelerd­e hızlıca iyileştirm­eler yapılması gerektiği belirtildi ve daha sonra Türkiye’nin ihtiyacı olan demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir anayasanın yapılabile­ceği vurgulandı.

Aralarında Diyarbakır, Van, Erzurum, Mardin, Tuncel, Adıyaman, Şanlıurfa, Ağrı, Siirt, Bingöl’ün de bulunduğu 21 ilde faaliyet gösteren 347 sivil toplum örgütü, yaşanan hak ihlalleri ile ilgili ortak deklarasyo­n yayınladı. Barolar, sağlık örgütleri, kadın kurumları, sendikalar ve hak örgütlerin­in de aralarında bulunduğu 347 sivil toplum örgütü hazırladık­ları deklarasyo­nu Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda açıklamak istedi, ancak polis açıklamaya izin verilmedi. Güneydoğu Gazetecile­r Cemiyeti’ne geçen STK temsilcile­rinin açıklaması­na burada da izin verilmedi. STK temsilcile­ri engellemey­e tepki göstererek oturma eylemi yaptı, ardından da deklarasyo­nu gazetecile­rle paylaştı.

mağduriyet­ler Daha Da Derinleşti

Deklarasyo­nda, “Darbe sonrası çıkarılan Khk’lar sonrasında yasa hükmü haline getirilmiş, ülkemiz adeta bir ‘sürekli OHAL’ rejimine dönüştürül­müştür. Hükümetin yargı üzerindeki vesayetini­n sonucu olarak yargı, iktidarın kendisini ‘sürdürüleb­ilir’ kılmasının bir aracı haline gelmiş, tarafsızlı­ğını ve bağımsızlı­ğını tümden yitirmişti­r. (...) Khk’lar ile ihraç edilen binlerce kişinin hak arayışının sadece 4 idare mahkemesin­in ve 11 kişilik OHAL komisyonun­un insafına terk edilmesi yaşanan mağduriyet­i daha da derinleşti­rmektedir” denildi.

tedbir alınsın

Yaşanan soruşturma­lara dikkat çekilen deklarasyo­nda şu ifadeler yer aldı: “Terör tanımının genişliği ve muğlaklığı, yargının muhalif sesleri susturma konusundak­i araçsallığ­ıyla birleşince binlerce kişi soruşturma ve kovuşturma­lara uğramakta, kamu görevinden ihraç edilmekte ve tutuklanma­ktadır. Nitekim her yıl inşa edilen cezaevleri­ne rağmen, cezaevleri­nin büyük bir kısmında kapasitele­rinin üstünde mahpus tutulmakta­dır. (…) Hükümeti ulusal ve uluslar arası mevzuata uymaya, cezaevleri­ndeki tecrit, işkence ve kötü muamele, haberleşme, gazete, radyo ve televizyon­dan yararlanma, sağlık hakkı, şartlı salıverilm­e hakkı gibi temel haklar konusunda önlem almaya çağırıyoru­z.”

 ??  ??
 ??  ?? aralarında Diyarbakır, Van, erzurum, mardin, tuncel, adıyaman, şanlıurfa, ağrı, siirt, Bingöl’ün de bulunduğu 21 ilde faaliyet gösteren 347 sivil toplum örgütü, yaşanan hak ihlâlleri ile ilgili ortak deklarasyo­n yayınladı.
aralarında Diyarbakır, Van, erzurum, mardin, tuncel, adıyaman, şanlıurfa, ağrı, siirt, Bingöl’ün de bulunduğu 21 ilde faaliyet gösteren 347 sivil toplum örgütü, yaşanan hak ihlâlleri ile ilgili ortak deklarasyo­n yayınladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye