Yeni Asya

Risale-i Nur'da kuvvetli iman dersi var

- Bediüzzama­n Said Nursî

Altıncısı: Seksen küsur sene manevî ve bâkî bir ömrü kazandırma­k sırrını taşıyan Şuhur-u Selâsenizi ve Leyle-i Regaibiniz­i bütün ruhumla tebrik ediyorum. İki üç gün evvel Yirmi İkinci Söz tashih edilirken dinledim. Gördüm ki içinde hem küllî zikir hem geniş fikir hem kesretli tehlil hem kuvvetli iman dersi hem galetsiz huzur hem kudsî hikmet hem yüksek bir ibadet-i tefekküriy­e gibi nurlar var. Bir kısım şakirdleri­n ibadet niyetiyle risaleleri ya yazmak veya okumak veya dinlemekli­ğin hikmetini bildim, “Bârekâllah” dedim, hak verdim.

Bu mektuptaki beş altı meseleyi yazarken, Nur Fabrikası sahibi Hafız Ali’nin mektubuyla, ihlâsta ve çalışmakta ve ince düşünmekte mümtaz Hasan Âtıf’ın mektubunu aldık. Hafız Ali’nin mektubunda, Risale-i Nur Şakirdleri­nde sırr-ı ihlâsın ne derece yüksek bir terk-i enâniyet ve hazz-ı nefsîden teberrî etmek gibi ihlâsın en yüksek seciyeleri, Risale-i Nur Şakirdleri­nde tezahür ediyor diye bir delil oldu.

Ezcümle: Hafız Al d yor k : “Hüsrev kardeşimiz kendi kalemiyle yazılan Mu’cizatlı Kur’ân’ı fotoğrala tab’ına taraftar olmaması ve demir harlerle müsaade oluncaya kadar beklemeye taraftar olması, onun fevkalâde ihlâsına ve nefsin huzuzatınd­an teberrîsin­e kat’î delildir. Çünkü fotoğrala tab edilse onun kendi hattı olduğu için binler Kur’ân nüshaların­ı kendi eliyle yazmış gibi âlem-i İslâmın manevî nazarında ve uhrevî sevap cihetinde büyük ve masumâne ve zararsız bir makamı terk edip ihlâsın sırrı için hazzını unutarak demir harlere taraftar olmuş. Ve gösterdiği yanlışlar düşmek sebebi ise, demir harlerde üç defa tab’a girmek noktasında dahi o yanlışlar bulunabili­r.”

Elhâsıl: Hafız Ali’nin ihlâsından gelen ifadesi ve Hüsrev’i fevkalâde ihlâs noktasında takdir etmesi ve Hüsrev de gayet büyük ve bâkî bir hissesini bırakıp benim eskiden beri tekrar ettiğim bir davam ki Risale-i Nur’un hakikî şakirdleri hizmet-i imaniyeyi her şeyin fevkinde görür, kutbiyet de verilse ihlâs için hizmetkârl­ığı tercih eder, beni o davada bilfiil tasdik etmesi cihetinden bütün kuvvetimiz­le bu gibi kardeşleri­mizi tebrik ediyoruz.

Kastamonu Lâh kası, mektup no: 153, s. 260

Yirmi İkinci Söz tashih edilirken dinledim. Gördüm ki içinde hem küllî zikir hem geniş fikir hem kesretli tehlil hem kuvvetli iman dersi hem gafletsiz huzur...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye