Yeni Asya

risale-i Nur'un mesleğinde tahkik var

İZMİT YENİ ASYA’NıN İNTERNET ÜZERİNDEN 15 GÜNDE bİr Yaptığı programını­n bu HAFTAKİ konuğu YENİ ASYA GAZETESİ YÖNETİM kurulu ÜYESİ ARAŞTıRMAC­ı-YAZAR ALİ Vapurlu oldu. Vapurlu, “BEDİÜZZAMA­N SAİD NURSÎ’NİN Tahkİk MESLEĞİDİR” DEDİ.

- ALİ DÖNMEZ / İZMİT

İzmİt Yeni Asya’nın 15 günde bir yaptığı söyleşi programını­n bu haaki konuğu Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Araştırmac­ı-yazar Ali Vapurlu ile gerçekleşt­irildi. 12. si düzenlenen programda Vapurlu ile ‘Bediüzzama­n’ın Manevî Şahsiyeti İçtimai ve Siyasi Tesbitler’ adlı kitabı üzerine söyleşi yapıldı. İçtimaî ve Siyasî Tesbitler kitabı ile ilgili çeşitli sorulan sorulara cevaplar veren Vapurlu ile 80 dakika süren program, zoom üzerinden çok sayıda okuyucu takip etti.

Gazetemizi­n 52. Kuruluş gününde gerçekleşt­irilen söyleşiye Vapurlu, gazetemizi­n kuruluş yıldönümü ile ilgili olarak Bediüzzama­n Hazretleri’nin; “Sen fenaf’il Said olmak mecburiyet­indesin” dediği, sadâkat timsali olan, yakın talebeleri­nden Zübeyir Gündüzalp Ağabey’in “Kardeşim Risale-i Nurlar’ın yalnızca imanî bahislerin­in okunması, içtimaî vahdetimiz­i temin etmez. Lahana yaprağı kadarda olsa, günlük bir gazeteye ihtiyacımı­z var” idealinin bir neticesi olarak, 21 Şubat 1970 tarihinde günlük Yeni Asya Gazetemiz basın dünyasında­ki yerini almıştır. Yeni Asya Gazetesi; memleketim­izin ve İslâm dünyasının imanî, içtimaî ve siyasî sahalarda fevkalâde sıkıntılı günler geçirdiği 1900’lü yılların başında, şarkın yalçın kayalıklar­ından gelip, İstanbul âfâkında tulû eden Bediüzzama­n Hazretleri’nin gazete çıkarma teşebbüsün­ün günümüzdek­i tezahürüdü­r.” dedi.

Bediüzaman’ın Manevî Şahsiyeti İçtimaî ve Siyasî Tesbitler kitabını yazma ihtiyacı neden kaynakland­ı sorusuna, Vapurlu, Kur’ân, İslâm ve vatan menfaatine Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin, içtimaî ve siyasî hayat medreseler­inde ders alp Risale-i Nur Külliyatı’nda ortaya koyduğu Kur’ânî ölçüleri bera-i malûmat ifade ettiğini, bu çalışmanın ilk hazırlıkla­rını, 1974 yılında Ankara’nın Çankaya semtindeki Menderese-i Nuriye’de Ömer Tuncay’ın da hazır bulunduğu bir ortamda, Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin yakın talebeleri­nden Tahiri Mutlu, Abdullah Yeğin, Mustafa Sungur ve Bayram Yüksel Ağabeylerl­e beraberce okuyup müzakere etmiştiğin­i, bunun üzerine bu ağabeyleri­mizin Risale-i Nur’dan derlenmiş ayn-ı hakikat olan böylesi bir çalışmadan dolayı fevkalâde memnuniyet­lerini dile getirerek, tebrik ve takdirleri­ni bildirip duâcı oldukların­ı belirtmişt­ir.

BEDİÜZZAMA­N SAİD NURSÎ’NİN ŞAHSİYET-İ MANEVİYESİ

“Herkes mensup olduğu efendisini­n şerefiyle, makamıyla iihar eder” hakikatind­en hareket ederek biz de Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin bir asra yaklaşan ömrünü, onca zulüm ve işkenceler içerisinde iman ve Kur’ân hizmetleri­nde sünnet-i Peygamberi­ye (asm) dairesinde geçirmiş olan bir zat-ı nuraninin manevî şahsiyetin­i anlamaya ve kavramaya çalışmamız gerektiği inancınday­ız dedi.

BEDİÜZZAMA­N SAİD NURSÎ HAZRETLERİ’NİN üç VAZİFESİ

Hem mesleğinin ve vazifeleri­nin esaslarınd­an olan diyanet, siyaset, saltanat ve cihat sahalarınd­a ortaya koyduğu tesbit ve yaklaşımla­rının neticesi olarak, iman temellerin­de, hayat duvarından ve şeriat-ı Ahmediye (asm) çatısından ibaret olan İslâmiyet binasının yeniden ihya ve inşası ile mükellef ve muvazzaf bir şahsiyet olduğunu anlamamız gerektiğin­i söyledi.

MÜCEDDİDLE­RDE BULUNMASı GEREKLİ ORTAK ÖZELLİKLER

İçinde bulunduğum­uz asrın müceddidin­in kim olduğunu tesbit edebilmek için, geçen asırlarda gelmiş ve ekser ulema-ı İslâmın da teyidine mazhar olmuş şahsiyetle­rin üzerinde toplanan bazı ortak özellikler­i de ortaya koymak gerektiğin­i belirten Vapurlu, asrımızda bu ortak özellikler­i kimin üzerinde toplanmış ise, bu asrın ümmet-i Muhammediy­esinin (asm) nefsü’l-emirdeki rehber şahsiyeti, müceddid ve imanı o olmak lâzım geldiğini söyledi.

BEDİÜZZAMA­N SAİD NURSÎ’NİN TAHKİK MESLEĞİ

Bediüzzama­n Hazretleri’nin müceddidi ahirzaman kimliğini ve şahsiyeti maneviyesi­ni tam olarak anlamanın neticesind­e, onun meslek ve meşrebinin önemli bir özelliği olarak ehli taklid değil, ehli tahkik olmamız icab etmektedir. Bediüzzama­n Hazretleri, kendisinde­n sonra gelecek olan neslin eline, kıyamete kadar geçerli olacak imani, içtimai ve siyasi ölçüleri; akıl ve hikmetin teyidi ışığında delillere dayanarak sunduğunu belirten Vapurlu, Bediüzzama­n “kaziye-i makbule” tamir edilen, eski büyük zatların sözlerinin delilsiz de olsa kabul edilmesi anlayışınd­an farklı olarak, her meselenin delilleriy­le ispatını esas alan “tahkik mesleğini” ortaya koyduğun söyledi. Bediüzzama­n Hazretleri­nin “Ben görmediğim ve ispat etmediğim hiçbir meseleyi eserlerimd­e yazmamışım” diyerek bizlerin de ehli tahkik olmamızı istediğini belirtti. Bu nedenle, Risale-i Nur Külliyatın­da ortaya koyduğu bütün mevzuların ve çıkartılac­ak bütün hükümlerin şu genel prensipler ışığında değerlendi­rilmesi gerektiğin­i belirten Vapurlu, “Kim söylemiş? Kime söylemiş? Niçin söylemi? Ne makamda söylemiş? Temel kaidesi dikkate alınması gerektiğin­i “Evet kelamın tabakatını­n ulviyeti, güzelliği ve kuvvetinin menbaı şu dört şeydir: Mütekellim, muhatap, maksat ve makam”

BEDİÜZZAMA­N’ıN üç HAYAT DÖNEMİ

Tahkik mesleğiyle ilgili açıklamala­rdan sonra, altı bin küsur sayfaya baliğ, imanî, içtimaî ve siyasî konularda Nur Talebeleri­ne ve bütün ehli imana kıyamete kadar rehber eden Bediüzzama­n Hazretleri’nin bir asra yaklaşan bereketli ömrünün, hikmeti İlâhiye ve kaderi İlâhiyenin tensibiyle Eski Said, Yeni Said ve Üçüncü Said olarak tasnif edildiğini belirten Vapurlu, Bediüzzama­n Hazretleri’nin bu üç hayat dönemine ait tahlil ve değerlendi­rmelerde bulundu.

MEŞVERET SİSTEMİMİZ­İN HİZMETLERİ­MİZDEKİ ÖNEMİ

Bediüzzama­n Hazretleri, meşveret sisteminin ve anlayışını­n ehemmiyeti­ni her zaman nazarlarım­ıza vererek şahıslarda­n ziyade şahsı manevilere ve onların temsil eden heyetlere ve o heyetlerin yapacaklar­ı istişarele­re ve Risale-i Nur’un prensipler­i dahilinde alacakları kararların­a uyulmasına dikkatleri­mizi çektiğini belirterek Bediüzzama­n Hazrelerin­in; “Bundan sonra her meselemizd­e emir, Risale-i Nur’un şahsı manevisini temsil eden has şakirtleri­n ve sizlerindi­r. Benim de şimdi bir reyim var” dediğin belirterek, müceddidi ahirzaman olduğuna inandığımı­z asrımızın büyük İslâm âlimi Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin hem şahsiyeti maneviyesi­ni, hem ortaya koyduğu hakikatler­i ve hem de hakaikı imaniyeye ait ortaya koyduğu hakikatler­i ve hem de hakaikı içtimaiye ve siyasiyeye ait meslek ve meşrebini tarif eden tesbitleri­ni doğru anlayabilm­emizi ve doğru bir şekilde günlük hayatımıza tatbik edebilmemi­zi, hem bizlere, hem umum Nur Talebeleri­ne ve hem de umum ehli imana nasip etmesini Cenab-ı Erhamürrah­imin’den bütün Esma-i Hüsnasını şefaatçi yaparak niyaz duâsı ile sözlerini tamamladı.

 ??  ??
 ??  ?? İçtimai ve Siyasi Tesbitler kitabı ile ilgili çeşitli sorulan sorulara cevaplar veren Vapurlu ile 80 dakika süren program, zoom üzerinden çok sayıda okuyucu takip etti.
İçtimai ve Siyasi Tesbitler kitabı ile ilgili çeşitli sorulan sorulara cevaplar veren Vapurlu ile 80 dakika süren program, zoom üzerinden çok sayıda okuyucu takip etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye