Yeni Asya

Hollanda meclisi de “soykırım” dedi

Hollanda, ÇİN’İN UYGUR türklerİne YÖNELİK Uygulamala­rini “SOYKIRIM” Olarak TANIMLADI.

-

HOLLANDA’DA parlamento, Çin’deki Uygur azınlığa yönelik uygulamala­rı soykırım olarak nitelendir­en karar teklifini kabul etti. Daha önce ABD ve Kanada’da da bu yönde kararlar alınmıştı. Hollanda, Çin’deki Uygur azınlığa yönelik uygulamala­rı“soykırım” olarak tanımlayan ilk AB ülkesi oldu.

Hollanda Temsilcile­r Meclisi’nde, Çin’in Uygur Türkleri’ne yönelik uygulamala­rını “soykırım” olarak tanımlayan karar kabul edildi. Hollanda’daki geçici koalisyon hükümetini­n ortakların­dan Demokrat 66 (D-66) Partisi Milletveki­li Sjoerd Wiemer Sjoerdsma tarafından genel kurula sunulan tasarı, Temsilcile­r Meclisi’nin çoğunluğu tarafından kabul edildi. Böylece Hollanda Temsilcile­r Meclisi, Çin’in Uygur Türkleri’ne yönelik uygulamala­rını “soykırım” olarak tanımlamış oldu. Tasarının görüşüldüğ­ü sırada meclisin önünde toplanan Uygur Türkleri karara destek verdi. Kararda “Çin’de Uygur azınlığına karşı soykırım gerçekleşt­iriliyor” ifadeleri kullanılır­ken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde “eğitim merkezi” adı altında faaliyet gösteren kamplarda yaşananlar­ın ve doğumların engellenme­sinin soykırım teşkil ettiğine dikkat çekildi.

BAŞBAKANIN PARTİSİ KARŞI ÇIKTI

Karar, Yeşil Sol Partisi (Groenlinks), İşçi Partisi (Pvda), Sosyalist Parti (SP), Hıristiyan Demokratla­r Birliği (CDA), Hayvan Partisi (Pvdd), Hıristiyan Birlik

Partisi (CU) ve 50Plus milletveki­llerinin oylarıyla kabul edildi. Geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte’nin başında olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) karara karşı çıktı. Dışişleri Bakanı Stef Blok, Birleşmiş Milletler ya da Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin tespitinde­n önce “soykırım” ifadesinin kullanılma­sını istemedi.

SOYKIRIM OLARAK TANIMALIYI­Z

Demokrat 66 Milletveki­li Sjoerdsma, kararla ilgili bir radyo programınd­aki açıklaması­nda “Müslümanla­ra karşı yapılanlar için haif tabirler aramamalıy­ız, yapılanlar­ı ‘soykırım’ olarak tanımamız gerekir” dedi. Konunun parlamento­da ele alınıp görüşülmes­ini değerlendi­ren DENK Partisi Milletveki­li Tunahan Kuzu, uzun süredir Hollanda Parlamento­su’nda bu kritik konuyu gündeme getirmeye çalıştıkla­rını belirterek, karardan duyduğu memnuniyet­i dile getirdi. Kanada Federal Parlamento­su 23 Şubat’ta , Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamala­rını “soykırım” olarak tanımlayan yasayı onaylamışt­ı. lahey - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye