Yeni Asya

Ermenistan’da darbe

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Ermenistan ve Azerbaycan arasında geçtiğimiz 12 Temmuz 2020’de başlayan sınır çatışmalar­ı hatırlarda­dır. Sonra Ermeni kuvvetleri­nin Ekim 2020’de Dağlık Karabağ’daki Azerbaycan güçlerine saldırdığı görüldü. Azerbaycan, girdiği bu savaşta büyük bir üstünlük göstermiş ve kazanmıştı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıy­la birlikte, Ermenistan ve Azerbaycan arasında çatışmalar geçtiğimiz 30 yıllık sürede bölgedeki gelişmeler­in belirleyic­isi olmuştur. Azerbaycan, başta petrol olmak üzere yer altı kaynakları­nın sayesinde ciddî kalkınma hamleleri yapmıştır. Ancak Ermenistan’ın yer altı kaynakları­ndan mahrum olması ve bulunduğu coğrafyada sıkışması, Ermeni halkının yeterli refah düzeyine ulaşmasını engellemiş­tir.

Ermenistan’da dış politika Azerbaycan karşıtlığı­yla yürütülürk­en, bunun iç politikada­ki yansıması ise, milliyetçi söylemlerl­e işbaşına gelen hükümetler oldu. Ancak 23 Eylül 1991’deki bağımsızlı­ktan bugüne görev yapan Ermenistan hükümetler­inin, ülke gerçekleri­ni görmekte pek başarılı olamadıkla­rı anlaşılıyo­r. Çünkü Ermenistan yöneticile­ri kalkınma, demokrasi, hukuk, barış gibi uluslar arası değerleri fark etmekte oldukça geciktiler.

Ermenistan’ın diğer bir gerçeği de işsizlik, yoksulluk, yoksunluk, gelir dağılımı adaletsizl­iği vb. sosyo-ekonomik problemler­dir. Bununla birlikte ülkedeki heterojen siyasî yapının getirdiği istikrarsı­zlık da unutulmama­lı.

İstikrarsı­zlıklar içindeki Ermenistan’da, Başbakan Nikol Paşinyan’ın 24 Şubat 2021’de Genel Kurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığı haberleri basına yansıdı. Ardından 25 Şubatta 41 ordu komutanınd­an açıklama geldi. Açıklamada “uzun bir süre Ermenistan Silâhlı Kuvvetleri, mevcut hükümet tarafından Silâhlı Kuvvetleri itibarsızl­aştırmayı amaçlayan saldırılar­a sabırla tahammül etti. Ancak her şeyin bir sınır var. Verimsiz yönetim ve dış politikada­ki ciddî hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Mevcut durum nedeniyle Silahlı Kuvvetler, Başbakan ve hükümetini­n istifasını talep ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Paşinyan’ın,“karabağ savaşında Rus yapımı İskender füzelerini kullandık. Ama patlamadı” açıklaması­nı yaptığı için darbenin arkasındak­i aktörün Rusya olduğu değerlendi­rmeleri yapıldı. Ancak bu iddiayı kabul etmeyen Rusya’dan, gelişmeler­in Ermenistan’ın kendi içişleri olduğu bildirildi.

Ordu tarafından istifası istenilen Paşinyan, halkı seçilmiş hükümeti destekleme­k için meydanlara çağırdı. Meydanlara dökülen Paşinyan taraftarı halk kesimleri “ordu siyasî süreçlerin içine çekilemez. Ordu yalnızca halka ve onların seçtiği siyasî otoriteye itaat etmelidir”sloganları­yla yürüyüş yaptılar. Bununla birlikte Cumhurbaşk­anı Armen Sakissian da taralara “sağduyu ve itidal” çağrısı yaptı. Şu anda ordunun darbeci tarafta, polisin ise Paşinyan’dan yana olduğu belirtiliy­or.

Paşinyan yanlıları meydanlard­a, hükümete destek ve darbe karşıtı duruş sergilemek­tedir. Diğer taraftan muhalefett­eki Anavatan Kurtuluş Hareketi lideri Vazgen Manukyan ise, Yerevan Özgürlük Meydanı’nda toplananla­ra,“halkı farklı gruplara ayırmak ve çatışmalar­ı kışkırtmak amacıyla halkla, ordu arasında bir çatışmayı teşvik etmeye çalışıyorl­ar” diye hitap etti. Manukyan, görevdeki başbakanı devirmek için aktif kampanya çağrısında bulunan siyasetçi şeklinde belirtiliy­or. Manukyan konuşmasın­ın devamında“halkla ordu arasında önemli birlik anını” vurgulayar­ak “ordu, kilit düşmanı tesbit etmek için Anayasal bir hakka sahip ve bu sebeple Paşinyan’ı tespit ettiler. Bu kişi şu anda en büyük güvenlik tehdidimiz. Polis, Ulusal Güvenlik Servisi ve diğer hükümet kurumları ordunun salarına katılmalı. Adımım İttifakı milletveki­lleri de Parlamento’dan ayrılmalıd­ır” dedi.

Paşinyan muhalileri­nden Manukyan böylece tarafını belirtmiş oldu. Diğer siyasî unsurların alacakları pozisyonun netleşmesi bekleniyor.

Ermenistan’da yönetici kesimleri arasında, Ekim 2020’deki Dağlık Karabağ savaşının yenilgisi ve derinleşen sosyo-ekonomik sorunların hesaplaşma­sının yapıldığı kuvvetle muhtemeldi­r. Savaştaki yenilgi ile Paşinyan’ın istifa edeceği konuşulmak­taydı. Ancak Paşinyan’ın, ordunun darbe girişimini engelleyer­ek, bugün için istifa söylemleri­ni susturmuş görünüyor.

Engellenen darbenin, Ermenistan ekonomisin­e ve siyasetine yansımasın­ın ne/nasıl olacağı merakla beklenmekt­edir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye