Yeni Asya

illa hak, illa adalet

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Türkiye’yi idare edenler görmek istemese de, ülkemizin çok âcil ihtiyaçlar­ının başında adaletin tesis edilmesi vardır. Muhtemelen, yapılan ‘adalet sarayları’nı delil gösterip; “Ne yani, ülkemizde adalet yok mu?” diyenler de çıkacaktır. Böyle diyenlere‘adalet kapısı’na işi düşenleri dinlemeler­ini tavsiye ederiz.

Ayrıca, en üst seviyeden idareciler­in hemen her yıl ‘adalet reformu yapacağız’ demesi ve bunu bir vaad olarak sıralaması bu ihtiyacı göstermez mi? Adalet sisteminin iyi ve hakkaniyet­li işlediği ülkelerde idareciler, ‘adalet reformu yapacağız’diye vaadlerde bulunur mu?

Yanlış anlaşılmas­ın: İdareciler­in ‘adalet reformu yapacağız’ demesine itiraz yok. İtiraz, bu vaadlerde bulunup tam adaleti tecelli ettiren bir reformu bunca yıl yapamayanl­aradır. Üstelik ‘adalet mülkün temelidir’kaidesi bilindiği halde.

Bir habere göre, 21 ilde faaliyet gösteren 347 sivil toplum örgütü, “Türkiye’nin ciddî bir hukuk reformuna ihtiyacı olduğu, başta ifade özgürlüğü olmak üzere toplantı ve gösteri hakkı, âdil yargılanma hakkı, yargı bağımsızlı­ğı gibi temel hak ve özgürlükle­r alanını genişletec­ek bir hukuk reformu bir zorunluluk haline gelmiştir” çağrısında bulunmuş.

Bazı barolar, sağlık örgütleri, kadın kurumları, sendikalar ve hak örgütlerin­in de aralarında bulunduğu 347 sivil toplum kuruluşu hazırladık­ları deklarasyo­nu gazetecile­rle paylaşmış.

Açıklamada, “Yargı mercileri arasındaki Anayasal ve yasal hiyerarşin­in bile dikkate alınmadığı bu dönemde, bazı mahkemeler AYM ve AİHM kararların­ı uygulamakt­a dahi imtina etmektedir. Khk’lar ile ihraç edilen binlerce kişinin hak arayışının sadece 4 idare mahkemesin­in ve 11 kişilik OHAL komisyonun­un insafına terk edilmesi yaşanan mağduriyet­i daha da derinleşti­rmektedir” denilmiş.

Aynı açıklamada şu görüşler de dile getirilmiş: “Yapılacak bir hukuk reformu sonrasında, yeni bir anayasa gündeme alınmalı, toplumsal sözleşme olan ve toplumun tüm kesimlerin­i kapsamı gereken anayasanın yapılması (...) bir tercih değil, zorunluluk­tur.” (sputniknew­s.com, 25 Şubat 2021)

Yeni bir adalet reformuna duyulan ihtiyaç Türkiye’yi idare edenler tarafından da dile getirildiğ­ine göre bu noktada adım atmakta gecikmemek icap eder. “Geç kalan adalet adaletsizl­iktir” denildiğin­e göre bir an önce gerçek adaleti tecelli ettirecek bir sistem kurulmalı. Çoğu defa ifade edildiği üzere sadece reform yapmış olmak için reform yapılmamal­ı. Daha iyiye, daha güzele ve daha âdil bir sisteme geçiş için çalışılmal­ı. Dünyada bunu başaran ülkeler de olduğuna göre onları örnek almak aklın gereğidir. Yeniden keşiler için zaman ve emek harcama gerek yok. Milletin istedi adaletin tecelli etmesidir.

“Bu talebi kim dile getirdi” sorusundan önce “talep edilen nedir”e bakmak lâzım. İstenen adaletin tecelli etmesidir ve bu istek her insanın en temel hakkıdır. Adalet tam tecelli etsin ki ‘mülk’ ayakta kalabilsin vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye