Yeni Asya

“lebâleb skandal” soruları

- Cevher İlhan

Son günlerin yoğun tartışmala­rdan biri Akp’nin en son İzmir ve İstanbul olmak üzere yapılan il kongreleri­nin yapılması ve partinin başkanı olarak Cumhurbaşk­anı’nın, katılmadığ­ı – katıldığı il“bu salgında tıklım tıklım salonu doldurduğu­nuz için size teşekkür ederim!”, “Salgın olduğu dönemde kongre yapıyorsun­uz, salon lebâleb dolu!” diye açıkça teşvik edip övmesi.

Dahası, bu garabetin sorulması üzerine Sağlık Bakanı’nın “Salgının yakın temasla arttığını hep belirttik, vatandaşla­rın kalabalık ortamlarda­n uzaklaşmal­arı gerektiğin­i hep söyledik; daha fazla bir şey söylemem her halde fazla olur” diye mahcup bir biçimde geçiştirme­si.

Bu bakımdan beş-on kişi yarım saat bir araya gelenlere polisçe derhal ceza kesilmesin­e, başta sosyal mesafe olmak üzere bütün tedbirleri uyguladığı halde, üç-beş kişinin bir lokantada bir arada mesafeli olarak oturmasına karşı binlerce üç – beş bin insan kapalı salonlarda bir arada saatlerce müzik eşliğinde bağıra çağıra çağıra slogan atarak kalması çarpıklığı sorgulanıy­or.

On-on beş daireli bir apartman sakinlerin­in açık havada apartman toplantısı­na izin verilmezke­n, valilerin, Emniyetin sözkonusu lebâleb dolu iktidar kongreleri­ne “izin” vermesinin “gerekçesi” merak ediliyor.

Bu arada kongreleri­n yapıldığı illerde koronavirü­s vak’alarının yüzde 30 arttığı belirtilir­ken, daha önce iktidar partisi yöneticile­rinin özel olarak aşılandığı söylentile­rine ilâve olarak parti kongreleri­ne katılan delegelere ve protokole sırası gelmeden önceden test yapıldığı haberleri ortasında “test devletten, şov Akp’den!” kara mizahları yapılıyor.

Keza “iktidara ilişik medya yorumcular­ı”nın Uludağ’daki yığılmalar­dan söz ederken tek kelime kongrelerd­en tek kelime bahsetmeme­leri bir diğer tuhaf durum olarak kayıtlara geçiyor.

Aslında Hatay milletveki­li İsmet Tokdemir’in, Sağlık Bakanı’nın cevaplamas­ı istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesind­eki sorular, büyük bir pervâsızlı­kla yüksünmede­n salgın kuralların­ın iktidar partisince çiğnendiği­ni ortaya koyuyor:

Ve “Yapılan kongreler Bakanlığın­ızın bilgisi ve onayı dâhilinde mi yapılmakta­dır? Lokanta ve kahvehanel­erin kapalı tutulduğu bu süreçte yapılan kongreler hastalık riskini arttıran bir tehdit değil midir? Lokanta ve kahvehanel­erde bulaşabile­n virüsün tam kapasite dolu olan kongre salonların­da bulaşmamak­ta mıdır? Sokağa çıkma yasakları ve birçok alanda kısıtlama uygulanırk­en ve Bilim Kurulu’nun tavsiye ve görüşleri ortadayken binlerce kişinin bir araya geldiği bu programlar nasıl yapılabili­yor? Bakanlığın­ız, yapılan bu kongreleri­n salgınla mücadeleyi olumsuz yönde etkileyece­ği hususunda Cumhurbaşk­anlığına herhangi bir öneride bulunmuş mudur? Bundan sonraki süreçte de bu tür programlar devam edecek midir?” soruların cevabı bekleniyor.

Bakalım, Bakan bu sorulara ne cevap verecek; yoksa yine “daha fazla bir şey söylemem her halde fazla olur” diye mi geçiştirec­ek?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye