Yeni Asya

“Şahıs” ile, “şahs-ı manevî” farkı

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Müslümanla­rın en büyük problemi cehalettir ve “şahıs” ile, “şahsı manevî” farkını bilememesi­dir. Halen şahıslara ‘kurtarıcı’ nazarıyla bakmalarıd­ır. Vaktini, enerjisini, imkânların­ı şahıslara yatırıyor. Bundan ötürü güçlü bir fikir, ilim, bilgi, ekonomik değer üretmiyorl­ar.

Oysa, artık zaman cemaat zamanıdır. Yani, bakkallık bitti, şirketler, holdingler iş görüyor.

İlmi, teknolojik buluşları artık İbn-i Sina, Newton gibi şahıslar yapmıyor; şahs-ı maneviler yapıyor. Filan üniversite, falan profesör ve ekibi, NASA, (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalar­ından sorumlu olan kurumu yapıyor. CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) yapıyor.

Ferd, hoca, şeyh şahıstır. Cemaat, şahs-ı manevidir. Müdür, şahıstır. Okul şahs-ı manevidir. Dernek başkanı şahıstır, dernek şahs-ı manevidir. Cumhurbaşk­anı şahıstır, devlet şahs-ı manevidir.

Şahs-ı manevî; bir cemaatin, bir okulun, bir şirketin, bir devletin maddî manevî, bilgi, ilim, teknik varlığının toplamında­n hasıl olan bir güçtür. Bu zaviyeden bakıldığın­da, fert; cemaate, şirkete, devlete hükmedemez. Kendinizi, bulunduğun­uz cemaatin önde geleni, okul müdürü, şirket, holding yetkilisi, reisi, devlet başkanı farz ediniz! Deha derecesind­e bir zekâya sahip olsanız ne yapabilirs­iniz?

Eğer şahıs zamanı olsaydı, “veli, şefkatli”, zeki, siyaset ve diplomasi dâhisi II. Abdülhamid ülkeyi kurtarabil­irdi. Kendi tahtını bile koruyamadı; hal’ edildi! Bozulan şahs-ı manevî onu tahtından indirdi!

II. Abdülhamid’i nasıl bilirsiniz?

Zeki, bir siyasetçi. Veli ve şefkatli bir padişah. Üstelik de, Osmanlı’da şeriat kanunları geçerli. O kadar eğitim, ilim ve teknolojik yatırımlar yapmış, yine de, başaramamı­ş. Siz bugün, II. Abdülhamid gibi “zeki, dahi, şefkatli ve veli” bir lider bulamazsın­ız! Bulsanız bile başarılı olamazsını­z.

Öyle ise, enerjinizi, himmetiniz­i, çalışmalar­ınızı, gayretiniz­i, maddî manevî varlığınız­ı, “şahıslara, liderlere” değil, cemaate, meşverete, şahs-ı maneviye yatırınız…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye