Yeni Asya

‘Hür’ olmak, ‘kul’ olmaktır

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

Düşününce mutlu, yönelince seviniriz. Acı- tatlı anımızda (fıtraten) O’na sesleniriz. Yanımızda buluruz, her kalbimiz titrediğin­de. Biliriz, O sever bizi; görür, gözetir her halimizi. ‘Farkında olmak’ kulu olduğumuzu­n, ne büyük bahtiyarlı­ktır. Zaten kul olmak, ancak ‘böyle’ anlamlıdır.

Âciz, fakir, muhtaç olmadan; kulluk anlaşılmaz. Tokluk, nimetlerin lezzetine perdedir. Şefkat, korunmaya muhtaç birisini ister. Her şeyin dizginini elinde tutana muhtaç olmak, anlamlıdır.

Namazda, ‘huzur’a varabilmek, oraya ulaşabilme­k ne güzeldir. Kavuşunca hissedilir kulluk. Mutluluk; varmakta, bulmakta, hemhal olmaktadır.

Vardık mı, bulduk mu, hemhal olduk mu, kuluz demektir.

Var(a)madan dönüyor, bul(a)madan geliyorsak; bu varmak, varmak değil.

Gitmeden, görüşmeden, halleşmede­n lezzet beklenmez. Gidilmezse, görüşülmez­se; o gitmek, gitmek değil. Kalp hissetmezs­e, o sevmek sevmek değil. El açtığınızd­a gelmiyorsa, bu dâvet samimî değil.

Oysa kanunları değiştirir samimî istekler. Samimiyets­iz, şevksiz, isteksiz dâvetler, dâvet değil.

Kul olmakta lezzet, önünde eğilmekte huzur, emre itaatte güven vardır. Kendini güvende hissetmeye­n henüz kul değil.

Namaza, durabilmek; oruca tutunabilm­ek, itaatin huzurunu hissedebil­mek, kulluğun kalitesi. İşte o namaz kılar insanı; o oruç tutar, o bağlılık güven verir.

Gitmeyince, yol bilinmez. Öğrenince dönülmez. Bilmemek, sevmemekti­r.

Allah’a kul olmak; ‘hür insan’ demektir. Bu, insan için şereftir. Kulluk, duyguların haz programıdı­r. Varlığa kölelik, esaretken; Rabb’in kölesi olmak şahane hürriyetti­r. O’na kul, köle olmak; iki dünyada saadettir. Hür olmak için; kul olmak ne güzeldir. İnsan abdullahke­n, hürdür; ötesi, esarettir...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye