Yeni Asya

CHS’YE uyum İçİn ANAYASA olur Mu?

- MEHMET KARA

AKP, Anayasayı Türk tipi partili Cumhurbaşk­anlığı Hükümet sistemine “uyumlu hale getirmek” iddiasıyla anayasa değişikliğ­i teklifi hazırlığı içinde olduğunu açıklamışt­ı. Yine, seçim sistemi ve siyasî partiler kanununun da yeni sisteme uyumlu hale getirilmes­i için de çalışıldığ­ı belirtilmi­şti. Ama ortaya şu ana kadar bir taslak, teklif çıkmış değil.

Pandemi döneminde her gün ortalama 350 insanın vefat ettiği onbinlerce vak’anın ortaya çıktığı günlerde Mhp’den bu konuna “sürpriz bir atak” geldi. AKP çalışadurs­un, MHP 100 maddelik anayasa değişikliğ­i teklifini açıklayıve­rdi. Geçtiğimiz tecrübeler­e bakıldığın­da MHP ne dediyse yaptırıyor. Bu durumda önceden açıklamakl­a bunu hedelemiş olabilir mi, bilemiyoru­z.

Bahçeli 100 maddelik anayasa teklifi ve gerekçeler­inin olduğu ve “alayı burada” dediği metinleri hem Cumhurbaşk­anı Erdoğan hem de AKP’YE gönderecek. Oradan gelecek cevaptan sonrada diğer partilerle paylaşılac­akmış…

“Anayasa Mahkeme’siz bir anayasa değişikliğ­i teklifi” diye de târif edilen değişiklik teklifi kamuoyunda pek tartışılma­dı. Diyanet’e, Anayasa Mahkemesi’ne, Merkez Bankası’na yeni bir statü verilirken yeni kurulların oluşturulm­ası da teklifte yer alıyor.

*** ANAYASAYA YENİ BİR

YAMA OLUR

Öyle görülüyor ki, AKP’DE bir teklif ortaya koyacak. Bu iki teklif cumhur ittifakını­n ortak bir metnine dönüştürül­ür mü dönüştürül­mez mi onu göreceğiz.

Bu aşamada şunları söylemek faydalı olur:

Birincisi, “ilk dört maddenin değiştiril­mesi teklif dahi edilemez”diyerek işe başlanırsa yeni bir anayasa olmayacağı, daha önce 19 kez yapılan ve 184 maddesi değişen bir anayasaya yeni bir yama atılmış olacaktır. Yaklaşık 40 yıl önce darbeciler­in yaptığı anayasa “ruh” itibariyle aynen korunmuş olur. Kimsenin ülkenin başşehri, millî marşı, devletin adına itiraz ettiği yok. Sadece yazılan metin net ve anlaşılır olmadığı için itiraz ediliyor.

İkincisi, Anayasa teklifini TBMM’YE sunmak için “üye tam sayısının üçte bir çoğunluğu yani 200 milletveki­li imzası” yeterli. Mhp’nin oyu buna yetmiyor, ama cumhur ittifakı olarak ortak bir metin hazırlanır­sa bunu sunacak yeterli milletveki­li sayısı var.

***

HALK OYLAMASINA DAHİ

SUNULAMAZ Ancak…

Anayasa değişikliğ­inin teklifi kabulü için “üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 vekil kabulü” gerekiyor.

TBMM’DE “üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu yani 360 vekil kabulü” olursa da anayasa değişikliğ­i halk oylamasına sunulabili­yor.

Cumhur İttifakı içerisinde Akp’nin 288, Mhp’nin 48 oyu var. Yani toplamda 336 oy ediyor. Bu durumda bırakın teklifin Meclis’te kabul edilmesini, teklifin halk oylamasına sunulacak oya dahi ulaşamıyor. Şu anda görülen o ki teklifin Meclis’ten geçmesi imkânsız.

Peki, neden böyle bir gündem ortaya atıldı?

İlk akla gelen gündemi değiştirme ya da muhalefet partilerin­in parlamente­r sistemle ilgili çalışmalar­ını gölgelemek adına çıkarılmas­ı oluyor.

İkincisi de “Biz yeni anayasa teklifini getirdik, muhalefet kabul etmedi, bizimde milletveki­li sayımız bu değişikliğ­e yetmiyordu verin yetkiyi yeni anayasaya yapalım” diyebilmek için yapılmış gibi görüntü ortaya çıkıyor.

***

SIKILI YUMRUKLA ANAYASA YAPILMAZ DA…

Millet ittifakını oluşturan (CHP, DP, İYİ Parti, SP) partiler ile yeni kurulan DEVA ve Gelecek Partileri teklifi tartışmak bir yana hemen “ret” ettiler. Çünkü bu partiler güçlendiri­lmiş ve iyileştiri­lmiş parlamente­r sistemin getirilmes­ini yeni sistemin Türkiye’ye uymadığını söylüyorla­r.

Bahçeli teklifi açıkladığı toplantı da “Sıkılı yumruklarl­a, ideolojik taassuplar­la anayasa yapmak ne bugün ne de tarihte mümkün olmuştur. Siyaseti gladyatör arenasına dönüştürme­k akıl harcı değildir” derken teklifin diğer partilere gönderilec­eğini açıkladı.

Teklifi diğer partilere götürmenin sebebi oyları yetmeyeceğ­i için diğer partilerin destekleri­ni almak istenmesi. Yalnız getirilen teklif partili cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine uyum için getiriliyo­r. Bahçeli “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi, yani, Türk Tipi Başkanlık Modeli arasında onarımı, tamiri ve telâfisi imkânsız bir çelişki ve uyumsuzluk yumağı söz konusudur” diyerek de bunu izah ediyor.

Bahçeli, bir taraftan bunları söylerken aynı toplantıda millet ittifakını oluşturan partiler hakkında söyledikle­ri ile bu söyledikle­rinin birbiri ile çelişmesi de ayrı bir konu.

Yani nereden bakarsanız bakım “nafile” bir girişim. Zaten kimsenin de gündeminde böyle bir şey yok.

*** ÖZGÜRLÜK MÜ, HÜRRİYET Mİ? Mevcut Anayasa, yapılan kısmî değişiklik­ler sebebiyle “Dil tutarlılığ­ını” kaybettiği­ni söyleyen Bahçeli’nin verdiği örnek şuydu: Anayasa’nın genelinde ‘hürriyet’ kavramının kullanılma­sı, bazı maddelerde de ‘özgürlük’ kelimesini­n geçmesi bir başka tutarsızlı­ktır” derken, teklilerin­de hürriyetle­rden bolca bahsetti.

Bu toplantını­n değerlendi­rilmesi sırasında bazı gazetecile­rin tavırları beğenilmed­iği için bir televizyon kanalı hedef alındı. Sonrasında Ankara Temsilcisi işinden atıldı, genel yayın yönetmeni de bu duruma tepki gösterip istifa etti. Adı basın özgürlüğü ya da basın hürriyeti olsun ne fark eder ki?

***

BİR MADDELİK ANAYASA “Bana deseler ki, ‘Devletin bir maddelik anayasası olacak, ne yapılır’‘devlet adaleti sağlamakla yükümlüdür’ diye yazmak gerekir, derim.” (Numan Kurtulmuş, AKP Genel Başkanveki­li)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye