Yeni Asya

Pazarcı da, halk da şikâyetçi

TAM kapanma sürecinde HAFTADA bir gün Açılacak pazarlar sebebiyle pazarcılar, ellerinde ürün kalacağınd­an endişeliyk­en, halk da ARTAN fiyatlarda­n şikâyet etti.

-

Türkiye’nin bütün şehirlerin­de semt pazarları yeniden kuruldu. Tam kapanma süresince haada bir gün Cumartesi günleri açılacak olan pazarlar, tartışmala­rı da beraberind­e getirdi. Pazarcılar haada bir gün satış sebebiyle ellerinde ürün kalacağınd­an endişeliyk­en, halk da artan fiyatlarda­n şikâyet etti. Koronavirü­sü (Covid-19) salgını tedbirleri sebebiyle gelen tam kapanmanın ardından, Kayseri’de ilk defa bugün yaş sebze ve meyve satışı için bazı bölgelerde pazar yerleri açıldı. Çok az sayıda pazarcının tezgâh açtığı pazar yerlerinde müşteriler, tezgâhları­n önlerine yığıldı. Gazete Duvar’ın haberine göre, halk fiyatlarda­n, pazarcılar ise yasaklarda­n yakındı. Pazarcılar, marketleri­n yaş meyve ve sebze satabilirk­en, kendilerin­in satamaması­na tepki gösterdi.

HAK HUKUK NEREDE?

Öte yandan pazar yerlerinde uygulanmas­ı gereken ürün ambalajlam­a kuralına uyulmadığı görüldü. İsmini vermek istemeyen bir pazarcı “Marketlerd­e yaş meyve ve sebze satışı yapılıyor. Ben de satıyorum. Fakat onlar neredeyse her gün satabilirk­en, biz pazarcılar­a sadece bir gün tanındı. Burada hak ve hukuk nerde Allah aşkına!” diyerek uygulamaya tepki gösterdi. Öte taraan bazı pazarcılar, bugüne kadar olan yasaklarda ellerindek­i malların çürüdüğünü dile getirirken, bir kısmı da ellerindek­i ürünleri aş evlerine ve ihtiyaç sahiplerin­e dağıttığın­ı belirtti. Uygulamada­n şikâyetçi başka bir pazarcı ise “Elimdeki ürünleri satamazsam hepsi çöpe gidecek. Bu malları satabilmek için sadece bugünümüz var. Bir sonraki haftaya kadar ben ne kazanacağı­m, eve ne götüreceği­m?” diye konuştu.

‘Aylardır SATıŞ yapamıyoru­z’

Kalabalık pazar yerleri koronavirü­sü riskini arttırırke­n halk “başka çaremiz yok”, pazarcılar da “geçim derdindeyi­z” dedi. Pazarda alış veriş yapan İsmail Yılmaz yaşanan ekonomik kriz sebebiyle işletmesin­i kapattığın­ı, bir kuruşun dahi hesabını yaptığını söyledi. Yılmaz, “Alış veriş yapabilmek için bu kalabalığa girmek zorundayım. Marketler ateş pahasına satış yaparken, buradan canım pahasına da olsa ucuza alış veriş yapmak, evlâdımın karnını doyurmak benim için önemli” diye konuştu. Pandemi sürecinin pazar esnafını yok etme noktasına getirdiğin­e vurgu yapan bir pazarcı ise düşünceler­ini şöyle dile getirdi: “Aylardır tezgâh açamıyor, açtığımızd­a ise satış yapamıyoru­z. Destek alamadığım­ız, kaderimize terk edildiğimi­z bir süreçte bayram öncesi kurulan pazar bizim için bir fırsat oldu.”

 ??  ?? Tam kapanma süresince haftada bir gün Cumartesi günleri açılacak olan pazarlar, tartışmala­rı da beraberind­e getirdi. Karardan vatandaş da, pazarcı esnafı da dertli.
Tam kapanma süresince haftada bir gün Cumartesi günleri açılacak olan pazarlar, tartışmala­rı da beraberind­e getirdi. Karardan vatandaş da, pazarcı esnafı da dertli.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye