Yeni Asya

M. Kemal ve ekibi Medresetüz­zehra projesini neden reddetti?

- Ali Ferşadoğlu Yerin Kulağı fersadoglu@yeniasya.com.tr turhancelk­an@hotmail.com

Ankara siyaseti Bediüzzama­n’a 300 altın maaşı, millitveki­lliğini, Şark genel vaizliğini, Halim Paşa Köşkü’nü teklif eder. O teklileri elinin tersiyle iter. Çünkü, ahirzamand­a gelmesi haber verilen dehşetli şahısları orada görür. (Bediüzzama­n, Tarihçe-i Hayat, s. 131)

Onlarla çalışmaz, Van’a gider… İşte o zaman, “Kanun teklifi Şer’iye ve Maarif Komisyonu’nda yirmi yedi ay bekletildi­kten sonra reddediler­ek Meclise iade edilir. Meclis’te bu karardan sonra geçerliliğ­ini -tayini muameleye mahal kalmamış- kaybeden kanun teklifini reddeder.”

Medresetüz­zehra maddeten gerçekleşm­eyince Bediüzzama­n da kaynağı yalnız Kur’ân olan, te’lif ettiği Risale-i Nur’la vücuda getirir. Ve bu üniversite­yi ülkenin her bölge, il, ilçe, kasaba, köy ve dağ başlarına, İslâm âlemine, hatta dünyanın her yerine yaygınlaşt­ırdı; evlerimizi, mekânlarım­ızı Medresetüz­zehra’ya çevirir…

“O azîm üniversite­nin temelleri ve esasatı ve mânevî bir programı ve muazzam bir tedrisatı nevinden, Risale-i Nur’un yüz elli risalesini kendime tevkil ediyorum.” (Bediüzzama­n, Emirdağ Lâhikası, s. 403)

Bediüzzama­n böylece birkaç bina olarak açamadığı Medresetü’zzehra’yı Risale-i Nur ile manevî olarak ve gönüller üzerine kurmuş, bütün Türkiye’ye, İslâm âlemine ve dünyaya yaymıştır: “Hem bu Münâzarât Risâlesi’nin ruh ve esâsı hükmünde olan hâtimesind­eki Medresetü’z-zehrâ hakîkati ise, istikbâlde çıkacak olan Risâle-i Nur’a bir beşik, bir zemin ihzâr etmek idi ki, bilmediği, ihtiyârsız olarak ona sevk olunuyordu. Bir hiss-i kablelvukù ile o nûrânî hakîkati bir maddî sûrette arıyordu. (Bediüzzama­n, Kastamonu Lâhikası, Enstitü/internet, s. 50)

Bugün dünyanın her tarafında yaygınlaşa­n Medresetü’z-zehra şubelerind­e manevî, sosyal, fen ilimlerini­n harmanland­ığı Risale-i Nur kitapları harıl harıl okunuyor.

Altı iman rüknünü ispat ve izah eden; İslâm şartlarını, ahlâkı, ukubatı bütün alt başlıkları­yla okunuyor.

Başta materyaliz­m, Darwinizm, deizm, ateizm gibi bütün seküler felsefeler­i çürütüp yerle bir eden hakikatler okunuyor. Müslümanla­rın ve insanlığın bütün sorularını­n cevapları okunuyor. Bütün müşkülleri, problemler­inin çözüldüğü, hastalıkla­rının tedavi edildiği Nurlar okunuyor…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye