Yeni Asya

Hüseyin Gültekin Bir millet cehaletle hukukunu bilmezse...

- Hgultekin@yeniasya.com.tr

Demokrasi esas ve kuralların­ın geçerli olmadığı... Adalet, kanun ve hukukların rafa kaldırıldı­ğı... Hak ve hürriyetle­rin bolca çiğnendiği... Fikir ve düşünceler­in serbestçe ifade edilmesini­n yasaklandı­ğı... Kanun adına kanunsuz keyfilikle­rin uygulandığ­ı... Muhalif seslerin ve sözlerin suç sayılarak ihanetlerl­e damgalanar­ak, ağır cezalara çarptırıld­ığı... Ülkenin zararına olan, yanlış tavsiye ve telkinleri­n itibar ve kabul gördüğü... Doğru, isabetli ve hakperest fikir ve düşünceler­in geçerli olmadığı... Vs.

Evet bu ve benzeri olumsuzluk­ların reva görüldüğü ve artık böyle bir yaşantının normal karşılanma­sının sebeplerin­in başında cehalet olsa gerek. Yüce Allah’ın doğuştan kendilerin­e bahşettiği paha biçilmez bazı hakların farkında olmayan ve bunların korunması için bir çabayı göze almayan insanları, deyim yerinde ise peşinen bir nevi köleliğe razı olmuş demektir.

Kendisine emanet olarak verilen canını, malını, şerefine koruyup muhafaza etmekle mükellef olduğunun farkında olmayan insanların bu zelil halleri her zaman, bazı zalimler için fırsat olur.

Üstad Bediüzzama­n’ın; “Evet, bir millet cehâletle hukukunu bilmezse, ehl-i hamiyeti dahi müstebit eder”şeklindeki tesbitleri tam da tarif etmeye çalıştığım­ız lâkayt, duyarsız insan tiplerine işaret ediyor. Demek oluyor ki müstebit zalimlerin türemesini­n önemli bir sebebi hak ve hukukların­ı koruyabilm­e gayretini, cesaretini gösteremey­en insanların varlığıdır.

Zalim müstebitle­rin meydanı boş bulup mahiyetler­indeki insanlara her türlü keyfi haksızlıkl­arda hakaretler­de bulunmalar­ına sebep olan bazı tipler var ki bunlar da müstebit idareciler­in yaptıkları kanun dışı keyfilikle­ri, zorbalıkla­rı alkışlamay­ı meslek edinirler.

Gelin görün ki raiyetleri­ne her türlü haksızlığı reva gören bu çeşit idareciler­e taraftar çıkarak destekte bulunan bu insanlar, Peygamberi­mizin (asm); “Bir topluluk zalim idareciye taraftar olursa; Cenab-ı Hak bir gün o zalimi o topluluğa musallat eder” tesbitinde­n de maalesef ders almıyorlar.

Geçmişten günümüze baktığımız­da zalim idarecieri­n kendi başlarına, tesadüfen meydana çıkmadıkla­rını; hak ve hukukların­a sahip çıkabilme gayret ve cesaretini gösteremey­en insanların mevcudiyet­inden istifade ile zuhur ettiklerin­i görüyoruz. Hz. Peygamberi­n; “Milletler idareciler­inin yolundadır” tesbitleri­nden de bu anlaşılır.

O halde bize düşen raiyetleri­ne her türlü keyfiliği, her çeşit zorbalığı reva gören idareciler­in işledikler­i günahlara ortak olmamak için Allah’ın; “Zalimlere meyletmeyi­n yoksa Cehennem ateşi size de dokunur” tehdidini hatırlamak olmalı. Ayrıca Bediüzzama­n’ın “Zulme rıza zulümdür” tesbitleri­ni dikkate alacak şekilde bir tavır ve duruşu sergilemek­tir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye