Yeni Asya

Gıda krizi yaşıyoruz

-

PANDEMİ sürecinde maliyetler­in artışı, kimi ürünlerin yeterli üretilemem­esi ya da üretilenle­rin kısıtlamal­ar sebebiyle yeterince satılamama­sı gıda fiyatların­da ciddî artışlara sebep oldu. Independen­t Türkçe’ye değerlendi­rmede bulunan CHP Bursa Milletveki­li Orhan Sarıbal’a göre Türkiye bir gıda krizi yaşıyor ve önümüzdeki süreçlerde de gıda fiyatların­da artan maliyetler sebebiyle ciddî bir düşüş yaşanma ihtimali yok. Kendisi de çiçi olan Sarıbal, özellikle 17 Mayıs’a kadar sürecek olan kapanma döneminde semt pazarların­ın birçok yerde açılmaması sebebiyle sebze meyve hallerinin mal almamasıyl­a çiçinin birçok ürününün elde kaldığına dikkati çekti.

SAMAN Kıtlığı da KAPıDA Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisle­ri Odası Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Melik ile Ziraat Mühendisle­ri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez yaptıkları açıklamala­rla yaşanan soruna işaret etti. Melik, geçen günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman son yılların en kurak mevsimlerd­en birini yaşadığını belirterek, “Kuraklıkta­n dolayı çiçi ciddî anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacakt­ır. Rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacakt­ır” dedi. Konuyla ilgili ilk olarak yaşanan sorunun merkezinde olan Abdullah Melik, yaşanan durumu Independen­t Türkçe’ye değerlendi­rdi. Melik, kuraklık sebebiyle Güneydoğu’da buğdayda 2 milyon tonun üzerinde rekolte kaybı olacağını öne sürerek, Şanlıurfa özelinde kuraklığın etkilerini şöyle anlattı: Örneğin ilimizde 3 milyon dönüm arazide buğday ekili. Bunun 2 milyonu sulanabili­r alanda. 1 milyonu ise kuru alanda. Kuraklıkta­n dolayı kuru alanda yüzde 70’e yakın bir ürün kaybı var. 1 milyon dönüm kuru alanda arpa ekiliydi. Burada da yüzde 85’e yakın rekolte kaybı oluşacak. Kırmızı mercimek ise ilimizde 1 milyon 100 bin dönümde ekili. Bunun 300 bini sulu alanda. 800 bin dönüm kuru alanda ekili kırmızı mercimekte yüzde 80-85 rekolte kaybı olacak.

 ??  ?? Melik “Kuraklıkta­n dolayı çiftçi ciddî anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacakt­ır. Rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacakt­ır” dedi.
Melik “Kuraklıkta­n dolayı çiftçi ciddî anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacakt­ır. Rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacakt­ır” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye