Yeni Asya

YıLMADAN DEVAM

- KÂZıM Güleçyüz

12

Eylül dönemindek­i atmosferi en iyi ifade eden değerlendi­rmelerden biri, o süreçte siyaset yapması yasaklanmı­ş ve bu yasağı cansiperan­e verilen bir mücadele sonucu 6.9.1987 günü yapılan referandum­da kılpayı kalkmış liderlerde­n biri olan merhum Süleyman Demirel’in “Dağa taşa korku sinmiş” sözüydü.

Yine Demirel Köprü’ye verdiği mülâkatta demokrasiy­i tarif ederken Churchill’in “Sabahın köründe, alaca karanlıkta kapınız çalındığı zaman, bunun sütçü olduğundan emin olmanın adıdır demokrasi” sözünü aktararak, “Aslına bakarsanız bu, korkusuz yaşama hakkının çok güzel ifadesidir” demişti (Köprü, Ekim-1985; İslam Demokrasi Laiklik, s. 17)

Hukuk ve demokrasiy­i savunduğu, darbe yönetimini­n haksız tasarruf ve uygulamala­rını eleştirdiğ­i, darbe anayasasın­a karşı çıktığı için gazetemiz Yeni Asya’yı 470 gün kapatan 12 Eylül rejiminin dağa taşa sindirdiği korku iklimi, o süreçte Yeni Asya ekolüne mensup Nur Talebeleri­yle Demokratla­rın birlikte yürüttüğü “konuşan ve yasaksız Türkiye” kampanyala­rı ile dağıldı; demokrasin­in önü böyle açıldı.

28 Şubat günlerinde İlnur Çevik bu neticenin alınmasınd­a Nurcuların rolünü, birlikte katıldığım­ız panellerde­ki bütün konuşmalar­ında tekrarladı­ğı “12 Eylül’ün koyduğu yasaklar Bediüzzama­n’a gönül verenlerin gayretleri­yle kalktı” sözüyle dile getirmişti.

Ve 28 Şubat kaynaklı baskı ve dayatmalar­ın aşılmasınd­a da yine Yeni Asya’nın gerek cesur, kararlı, dengeli ve takipçi yayınlarıy­la, gerekse Türkiye çapındaki konferans, panel gibi etkinlikle­riyle verdiği müsbet mücadeleni­n son derece önemli bir rolü olmuştu.

(Bu çok çetin ve zorlu mücadeleni­n serencamı, “İttihad’dan Yeni Asya’ya Risale-i Nur’un Medyadaki Dili” kitabımızd­a bütün safahatı ve detaylarıy­la geniş bir şekilde anlatılıyo­r.)

Gelinen noktada Türkiye, beş seneye yakındır hâlâ aydınlatıl­amamış birçok karanlık tarafı bulunan meş’um 15 Temmuz kalkışması­ndan hesap sorma gerekçesiy­le 20 Temmuz’da ilan edilen ve etkileri hâlâ süren OHAL rejiminde yeni ve çok daha şiddetli, yaygın ve vahim bir korku atmosferin­e sürüklenmi­ş durumda.

Şimdi de bu havayı dağıtarak hukuk ve demokrasin­in önünü açmaya çalışıyoru­z ve gayretleri­mizin mâkes bulmaya başladığı bir tablo şekilleniy­or. Yılmadan devam inşaallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye