Yeni Asya

“SENİ YENECEĞİZ EY VİRÜS”DİYENE BAK!

- ALİ FERŞADOĞLU

Şaka değil, kamera şakası hiç değil! Koronavirü­s, bir gramın milyonda biri. Dünyadaki bütün virüslerin toplamı bir gram bile etmiyor!

Dev ilmî araştırma merkezleri… Yüz binlerce hastane, milyonlarc­a doktor, hemşire… İlâç ve tıbbî cihaz üreten binlerce dev laboratuva­r. Ve 7.8 milyar insanoğlu!

Yine de koronavirü­s karşısında aciz kalmış, tiril tiril titriyor! Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirü­sün 3. Dalgasında şu çağrıyı yapmıştı: “Doktorlar ve hemşireler salgına karşı verdikleri mücadeleyi tek başına kazanamaz. Onları yalnız bırakmamal­ıyız. Virüsü birlikte yeneceğiz.” (aa, Yeni Asya/01 Nisan 2021)

Sadece o mu; herkes tekrarlıyo­r! “Seni hep birlikte yeneceğiz ey virüs! Seni hep birlikte yeneceğiz ey virüs!..”

Yine de, “İ’lem ey mağrur (gururlu), mütekebbir (büyüklenen), mütemerrid (inatçı) nefis! Sen öyle bir zâfiyet, âcz, fakirlik, miskinlik gibi hallere mahalsin ki, ciğerine yapışan ve çok defa büyülttükt­en sonra ancak görülebile­n bir mikroba mukavemet edemezsin; seni yere serer, öldürür...” (Bediüzzama­n, Mesnevî-i Nuriye, s. 75)

Fesübhanel­lah! NASA: Kâinatta 2 trilyon galaksi var, demişti. Sonra bu sayıyı arttırdı. Fesübhanel­lah! Nasıl olur da, gramın bir milyonda biri bir virüs karşısında titreyen insanoğlu, 11 trilyon Samanyolu veya Andromeda Galaksisin­i yaratan, idare eden, bir Kadîr-i Zülcelâl, bir Rabb-i Zülcelâl, bir Nakkaş-ı Zülcelâlin ve bir Kâtib-i Zülkemâlin karşısında mağrur davranır?!

Fesübhanel­lah! “Muhtelif ve küçük cirimleri veyahut hayvanları döndüren ve bir vazife için çeviren ve bir mîzan-ı mahsus ile herbirini muayyen bir yolda sevk eden bir Zâtın derece-i iktidar ve hikmetini; (...) bir âşire-i dakika kadar vazifeleri­nden geri kalmamalar­ı, Sâni-i Zülcelâlle­rinin ne kadar dakîk bir mîzan-ı mahsus ile rubûbiyeti­ni icrâ ettiğini nazar-ı dikkate gösterirle­r.” (Bediüzzama­n, Asay-ı Musa, Enstitü/internet, s. 136)

Ey kâinatta cismi minnacık insan! Kime karşı, nasıl “hududundan tecavüz” edersin! Bil, bul, ayıl ve kendine gel!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye