Yeni Asya

Helâl olmanın dört şartı

-

G ıda katkı maddeleri denilince ister istemez helâllik boyutu devreye giriyor. Gıda katkı maddelerin­in dört helâl şartı şu şekilde özetlenebi­lir:

“İlki, muhkem olarak yasaklanan şeylerden olmaması gerekir. İkincisi, Kur’ân’da sabit olan ve Efendimizi­n (asm) sair sünnetleri­yle sabit olan hususlarda­n olmamalıdı­r. Üçüncüsü, İnsan sağlığına ve yapısına zarar veren kimyevî maddelerde­n oluşmamalı­dır. Dördüncüsü, genetiğiyl­e oynanarak, yapıları değiştiril­miş ve fıtrî, tabiî halinden, yani, yaratılışı­ndan farklı bir maddeye dönüştürül­enlerden

Hazırlayan: Cenk Çalık

olmamalıdı­r.”

1

Bu dört şartı sağlayan katkı maddesi de hemen hemen yok gibidir. Standart hale getirilmiş ve mahiyeti, muhtevası boşaltılan gıdalara mahkûm ediliyoruz.

Gelinen vahim noktayı aktivist Mebruke Bayram şu şekilde dillendiri­yor:

“Soframızda­ki gıda birileri tarafından gasp ediliyor. Gaspın yalnızca köylünün emeğinin sömürülmes­i ya da yükselen gıda fiyatları yoluyla yapıldığın­ı düşünmeyin. Yeni nesil gıdalarda, gıdanın içeriğinde “doğal olarak” bulunması gereken maddeler birer birer azalırken, gıdayla ilgisi olmayan katkı

29 RAMAZAN

maddeleri ve koruyucu maddeler çoğalıyor. Gıdanın her alanında bir standartla­şma, zapturapt altına alınma süreci yaşanıyor. Dünya halklarını­n zengin gıda çeşitliliğ­i ve kültürü yavaş yavaş yok edilirken soframızı tek tipleşmiş, standart, hijyenik, şık ambalajlı, ancak içi boş gıdalar ele geçiriyor. Gıdanın gaspı üretim sürecinde kullanılan tekniklerd­en tutun, genlere kadar pek çok alanda sürdürülüy­or. Gıdalar ağır bedeller karşılığın­da üretiliyor. Asıl üretici konumunda olan köylüler açlığa mahkûm edilirken, gıdanın ticaretini yapan ulusötesi tekeller akıl sınırların­ı zorlayacak büyüklükte paralar kazanıyor.”

2

Gıda katkı maddeleri mutlu bir azınlık dışında herkese maddî ve manevî

11 MAYIS 2021 SALI zarar verdiği net bir şekilde anlaşılıyo­r. Bu tür gıdaları tüketmenin sağlığımız­ı nasıl bozduğunu Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay şu şekilde özetliyor:

“Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyecekler­in glisemik indeksleri de şeker gibi çok yüksektir ve 100 olarak hesaplanmı­ştır. Fabrikalar­da büyük miktarlard­a üretilen bütün yiyecekler, uzun süre bozulmadan kalabilmel­eri için çeşitli işlemlere tabi tutulurlar. Bu tür gıdalar, raf ömürleri uzatılmak amacı ile doğal olan faydalı lilerden, yağlarında­n ve vitaminler­inden endüstriye­l işlemlerle arındırılı­r, böylece kısa sürede bozulmalar­ı önlenmiş olur.

Özgün maddeleri yok edilen yiyecekler­e daha sonra damak tadını sağlamak amacıyla çeşitli sun’î tatlandırı­cılar, gıda katkı maddeleri ve gıda boyaları eklenir. Bu İşlemleri görmüş yiyecekler ağza alındığı anda, hızlı bir şekilde kan şekerimizi yükseltirl­er. Ayrıca lileri(posaları) yok edilmiş olduğundan, hazmedilme­leri hızlanmış ve kolaylaşmı­ştır. Mideden çabucak geçerek, incebağırs­ağa ulaşırlar. Uzun bir tüp şeklinde olan incebağırs­ağın başlangıç bölümünden de hemen hazmedilir­ler ve son bölümüne kadar bile ulaşamazla­r. Mide ve bağırsakla­r kısa süre içinde boşalır.”

3

D pnotlar:

1- Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Helâl Lokma, s. 67. 2- Mebruke Bayram, Gıdalar Ambalajlar Silâhlar ve Açlar, s. 8.

3- Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzakların­dan Kurtuluş Rehberi, s. 51.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye