Yeni Asya

Duâlarda neler vesile edilebilir?

-

D uâlarımızd­a normal kelime ve isteklerim­iz geçerli olduğu gibi birçok şeyi, kişiyi, sayıyı vesile edebiliriz. Bunlarla ilgili örnekler de Risale-i Nur’da çokça kullanılmı­ştır.

Vesile olarak elbette ilk sırada sevgili Peygamberi­miz (asm) Efendimizd­ir. Bunun en kısa ve en güzel örneklerin­den biri şu şekildedir. “Yâ Rab! Şu Resul-i Ekrem Aleyhissal­âtü Vesselâmın bereketi hürmetine, bize ihsan ettiğin maddî ve mânevî rızkımıza bereket ihsan et!” bu şekilde

1 duâ ettikten sonra, Rabbimiz, muhakkak bize istediğimi­z bereketi verecektir. Meselâ; “(Mahlûkatın­ın sayısınca, Zâtına lâyık şekilde, Arşının ağırlığınc­a, kelimeleri­nin mürekkebi miktarınca hamd ederek Seni her türlü kusur ve noksandan tenzih ederiz. Bütün peygamberl­erinin, evliyâları­nın ve meleklerin­in tesbihâtıy­la Seni tesbih ederiz.)

2

Hem meselâ;

(Bütün mahlûkatın­ın bütün tesbihatıy­la ve bütün masnuatını­n dilleriyle Seni tesbih ederiz.)

3

Hem meselâ; (Allah’ım! Kâinatın zerreleri ve onlardan mürekkeb varlıkları­n adedince Muhammed’e (asm) rahmet eyle.) bu duâdaki ‘kâinatın zerreleri’ ve ‘Onlardan mürekkeb (o zerrelerin birleşmesi­nden oluşmuş) varlıklar’ın adedi biz insanların saymakla bitiremeye­ceği sayıdadır. Yani sonsuza yakın şekilde Hz. Muhammed’e (asm) rahmet eyle demektir.

Üstad Bediüzzama­n Said Nursî, Risale-i Nur’un birçok yerinde de Esma-ı Hüsnayı kullanarak duâ ve niyazda bulunmuştu­r.

İlk örneğimiz, 17. Söze alınmış olan şu münacat’tır. Üstad, bunun hakkında bir ön yazı da yazmıştır.

D pnotlar:

1- Mektubat. 119. 2- Sözler. 325. 3- Sözler. 325.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye