Yeni Asya

İNSANLIK İSTERSE ZULMÜ DURDURUR

- FARUK ÇAKIR

Hemen her sene olduğu gibi İsrail yine bayram arifesinde Filistinli­lere saldırdı. Esasında bu meselede söylenecek hemen her söz söylendi. Bu bakımdan sözden ziyade icraata ihtiyaç vardır.

Ayrıntılar bir yana bırakılsa bile bu meselelerd­e İsrail’in baştan sona haksız olduğu bellidir. Kanun tanımayan, dünyadan yükselen hiç bir itirazı ve ikazı dinlemeyen, keyfi davranan bir idare olur mu? Dünyanın gözü önünde Filistinli­leri evlerinden zorla çıkaran ve buralara kendi vatandaşla­rını yerleştire­n bir devlet zulmetmiş olmuyor mu?

Uluslar arası krizlerde söz habibi olmak için hem maddi imkanlara sahip olmak hem de diplomasi dilini iyi bilmek icap eder. Çoğu defa hatırlatıl­dığı üzere dünyadaki ‘iyi’ler bir araya gelse İsrail gibi zulmeden devletleri ve idareciler­i durdurmak mümkün olur.

Türkiye’nin bu noktada arzu edilen seviyede bir politika ortaya koymadığı konuşuluyo­r. Sosyal medyada bazı itiraz edenler olsa da araştırmac­ı yazar Müfid Yüksel (@mufidyukse­l) şöyle demiş: “Türkiye’de MTTB ve Milli Selamet Partisi döneminden beri Kudüs ve Filistin için protesto gösteriler­i vs. yapıldı. Ancak yarım asırdır hamasetten asla öteye gidilemedi. Stratejik hiç bir yatırım yapılamadı. En azından diasporada­ki, Almanya’daki Filistinli­ler güçlendiri­lebilirdi.” (Twitter, 10 Mayıs 2021)

Bilhassa dış politikada hamasetten uzak durmak gerektiği çok defa hatırlatıl­ıyor. Ancak içerde ve dışarda hamasetle yol almak isteyen idareciler çoğunlukta. Kulağa da hoş geldiği için millet de maalesef hamasi konuşmalar­a prim veriyor.

Yine sosyal medyada yapılan bazı yorumlara bakınca hamasetin dem ve damarlara işlediği görülüyor. Bazıları yorumcular, “Türkiye ‘halifelik yetkilerin­i’ kullansın” manasında görüşler beyan ediyorlar. Dünya gerçekleri­nden bu kadar uzak, bu kadar hamasi beyanların beğenilmes­i hayra alamet sayılabili­r mi?

Önemli bir mesele de Filistin’de yaşananlar­ın dünyaya gereği gibi anlatılama­masıdır. Medya gücünü büyük ölçüde elinde tutan İsrail sermayesi, yaptığı zulümleri perdeleyer­ek Filistinli­leri suçlu göstermeni­n peşinde. Elbette bu tavra itiraz eden İsrail vatandaşla­rı da vardır. Türkiye, İsrail ve Filistin meseleleri üzerine çalışan (Doçent) Louis Fishman (@Istanbulte­laviv) Avrupa medyasının İsrail taraftarı yayınların­a tepki gösterenle­rden biri. “İsrail’e saldıran çocuklar öldürüldü” mealindeki haber başlığına itiraz eden Fishman, “İsrail’le savaşırken” öldürülenl­er arasında 9 çocuk da vardı (ne demek?). Haber editörleri, işinizi yapın!” diye tepke göstermiş. (11 Mayıs 2021)

Eğer Filistin meselesi hak ettiği ölçüde doğru bir şekilde anlatılabi­lse dünyadaki insaf ehli insanlar bu meseleye sahip çıkar ve bir şekilde İsrail zulmü sona erer. Başta Türkiye ve İslam dünyası olmak üzere ‘insanlık’ bu meselede üzerine düşeni yapmak mecburiyet­inde. Tabii ki hamasetle değil, diplomasi ve ikna gücüyle. Eğer günlük değil de uzun yılları içine alan bir programla bu yapılırsa İsrail’i durdurmak mümkündür.

İnşallah sonraki bayramlar kana bulanmaz ve İslam alemi huzurlu bayramlara kavuşur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye