Yeni Asya

YİNE BURUK BİR BAYRAM

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Son yılların Ramazan ve bayramları­na maalesef hukuksuz ihraç ve tutuklamal­arın gölgesi düştü. 15 Temmuz fitnesi ve ardından OHAL ilanıyla girilen süreçte yaşananlar, sayısı milyonlara ulaşan insanlar için hayatı tam bir kâbus ve karabasana çevirdi.

Peş peşe çıkarılan Khk’larla on binlerce kamu görevlisi bir anda kendisini görevden ihraç edilmiş buluverdi. Bir anda işsiz kalan, maaşı ve bütün sosyal hakları iptal edilen ve özel sektörde çalışma yolu da kapatılan bu—çoğu uzman ve vasıflı—insanlar, geçimini sağlamakla yükümlü oldukları aileleriyl­e birlikte açlık ve sefalete mahkûm edildi.

Neyle itham edildikler­ini dahi öğrenemede­n, ifadeleri ve savunmalar­ı da alınmadan; sorgusuz, sualsiz ve yargısız bir şekilde...

Durumu bunlardan daha vahim ve yakıcı olanlar ise darbeyle de, terörle de kesinlikle hiçbir alâkaları olmadığı halde tutuklanıp aylardır, hattâ yıllardır içeride tutulanlar.

Bu durum on binlerce aileyi darmadağın etti. Ramazan’larda iftar ve sahur sofraları annesiz, babasız, evlâtsız... kuruldu. İçeridekil­er dışarıdaki­lere, dışarıdaki­ler de içeridekil­ere hasret; aylar, yıllar geçirdiler. Tamamen fakirleşen sofralarda­n zoraki alınan sınırlı lokmalar, gözyaşları eşliğinde boğazlara dizildi.

Bu dramatik tablolara yol açan haksız uygulamala­ra en azından Ramazan’da son verilmesi çağrısını her yıl mübarek aya girmeden defalarca seslendird­ik. Bazılarınd­a kimi olumlu işaretler gelir gibi oldu. Ama bir el yeniden devreye girerek bunları sabote etti.

Sonuçta maalesef Ramazan’ların bir barış ve huzur milâdı olmasına fırsat verilmediğ­i gibi, bayramlara da derinleşen bir buruklukla girildi ve bu yıl da değişen pek birşey yok.

Bu Ramazan’da da ikisi 1.5 yaşındaki ikizler olan üç çocuk annesi bir hanım tutuklandı.

Ceza sürelerini tamamladık­ları halde Yargıtay’dan karar çıkmadığı için hâlâ içeride tutulmaya devam edilenleri­n sayısı artıyor.

Şimdiye kadar defalarca seslendird­iğimiz çağrımızı tekrarlıyo­ruz: Bu zulümler artık bitsin. Devamı, üstümüze yağan belâ ve musibetler­in daha da artmasına sebep olur. Korona afeti boşuna mı ağırlaşara­k sürüyor?

Bu arada eşzamanlı olarak yine azan İsrail vahşetini lânetliyor; bu zulme karşı samimî, kararlı, ortak bir duruş gereğini tekrarlıyo­ruz.

* Bayramınız mübarek olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye