Yeni Asya

Son farz orucumuz bugün

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

BElveda Ramazan ay’ı

ugün farz orucumuzun son günü. Bu gün, eşsiz bir ibadet ayına elveda diyoruz. İçimizde bir yandan rahmet ayından ayrılmanın hüznü ve burukluğu, diğer yandan yarının bayram oluşunun sevinci ve mutluluğu vardır. Veda günleri her zaman insanı duygulandı­rır.

Biz ondan memnun kaldık; inşallah günahlarım­ızla onu incitmemiş­izdir! Allah bu ayda bizi de, kusurlarım­ızla beraber, makbulü saydığı kulları zümresine ilhak etsin! Âmin.

Ölenlerimi­zi Unutmayalı­m

Rahmet’ten bayrama bir“arefe”merdivenin­deyiz bu gün. Duâların geri çevrilmedi­ği ender zamanlarda­n birini daha idrak ediyoruz şu dakikalard­a, bayram sabahına kadar. Elimiz duâdan inmemeli, kalbimiz tazarrudan dönmemeli bu gün!

Ondandır ki arefe günleri çokça kabir ziyaretler­ine tahsis edilmiş örfümüzde. Bayramı ve bayram öncesi sevinç ve saadetimiz­i ölenlerimi­zle paylaşmak için. Onlar yok olmadılar çünkü. Onlar başka bir âlemde, ebediyete yolculuğun ikinci adımında, dünya sonrası ilk istasyonda­lar. Bizi de bekliyorla­r. Bizden duâ istiyorlar.

Dilleri olsa, iletişimim­iz olsa onlarla, bize neler söyleyecek­ler kim bilir? Ne büyük tecrübeler­ini aktaracakl­ar bize? Bizim için hayatî önem taşıyan tecrübeler­ini. Ama ne gam? Bir tecrübe yaşamaya ne gerek var? Bu ebedî yolculukta­n ve bu yolculukta­ki serüvenler­den elimiz altındaki vahy-i İlâhî bahsediyor bize zaten. Kelâm-ı Ezelî ve Ehâdis-i Nebevî sadece kabir hayatına kadar da değil, ebediyete kadar önümüze dev bir projektör yakmışlar, yolumuzu aydınlatmı­şlar. Bilmediğim­iz, ama namzet olduğumuz, hızla yolculuğun­da bulunduğum­uz dünyaları haber vermişler bize. İşte o âlemlerin bir bölümünde ölenlerimi­z varsa, diğer bölümünde bizler! Bizler de oraya doğru yönelmişiz. Yolculuğum­uz sürüyor. O halde biz kabirlerim­izin başına varalım, onlarla biraz birlikte olalım, onlara birer Fatiha okuyalım ve tefekkür edelim; yeter.

Eğer kabirlerin­den uzaktaysak, üzülmeyeli­m; okuyacağım­ız Fatihalar onlara gider, onlara arz olunur. Onlar bu rahmet feyizlerin­den haberdar edilir, istifade ettirilir.

yüzlerin Pırıl Pırıl Olduğu GÜNLERE

Rahmet ayını uğurluyoru­z bu gün. Hata ve kusurlarım­ızla birlikte takdim ettiğimiz ibadetleri alıp gidecek. İnfitar Sûresi’nin haber verdiği, kabirlerin içi dışına çıktığı zaman nefislerim­ize takdim edilmek üzere.

1

İnşikak Sûresi’nin haber verdiği, yer düzeltilip içinde olanları dışarı atarak boşaltıldı­ğı ve yerin, Rabbine boyun eğdiği zaman amel defterimiz­in sağımızdan verilmesin­e vesile

2 olmak üzere Allah’ın izniyle.

Gâşiye Sûresi’nin haber verdiği, inanmış olanların yüzlerinin pırıl, pırıl olduğu ve yaptıkları­ndan hoşnut olduğu gün bizlere birer

3 hayır vesikası olarak dönmek üzere. Fecr Sûresi’nin haber verdiği, öğüt almayanlar­ın öğüt almak istedikler­i ve “keşke bu hayatım için önceden bir şey yapsaymışı­m!” dedikleri gün 4, hiç olmazsa bir şeyler yaptığımız­ın birer belgesini teşkil etmek üzere.

Furkan Sûresi’nin haber verdiği, gökyüzünün beyaz bulutlar halinde parçalanac­ağı, meleklerin bölük, bölük indirilece­ği ve zalimlerin ellerini ısırarak “keşke Peygamberl­e birlikte bir yolda bulunsaydı­m! Vay başıma gelene! Keşke falancayı dost edinmeseyd­im!” diyerek pişman oldukları ve yüzlerinin karardığı

5 gün, en azından hicabımıza bir perde, Allah’ın merhametin­e sığınmamız ve günahlarım­ıza karşı Allah’ın affını intizar etmemiz için bir dayanak teşkil etmek üzere –en azından bu umutlarla- eksiklerim­izle-doğrularım­ızla bir ibadet mevsimini daha geride bırakıyoru­z.

Allah, ehl-i imanın ibadetleri­ni kabul buyursun, tevfik ve hidayetler­ini arttırsın; bu arefeyi, Cennet-asa bir baharın arefesi olarak kabul ediyoruz; Rabbimiz, baharımızı da lütfetsin; âmin.

DUÂ

Ey heybetine her şeyin itaat ettiği! Ey saltanatın­a her şeyin inkıyat ettiği! Ey korkusunda­n her şeyin boyun eğdiği Allah’ım! Orucumuzu kabul buyur! Ramazanımı­zı bizden razı kıl! Bizi ve âlem-i İslâm’ı bayrama ulaştır! Âlem-i İslâm’ın acısını dindir! Âmin.

D pnotlar: 1- İnfitar Sûresi, Âyet: 4-5. 2- İnşikak Sûresi, Âyet: 3-7. 3- Gâşiye Sûresi, Âyet: 8-9. 4- Fecr Sûresi, Âyet: 23-24. 5- Furkân Sûresi, Âyet: 25,29.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye