Yeni Asya

FİLİSTİN VE İSRAİL

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Said Nursî, Filistin meselesind­e Yahudileri­n kazandığı muvakkat “başarı”yı, Benî İsrail enbiyasını­n mezaristan­ı olan Filistin’e millî ve dinî bir duyarlılık­la sahip çıkmaların­a bağlıyor. “Çabuk tokat” yememeleri­nin sebebi bu (Şualar, s. 532). Yoksa, Kur’an’ın ifadesiyle, hayatı sevme ve dünyaperes­tlik noktasında­ki ifratı yüzünden her asırda zillet ve meskenet tokadı yemeye müstahak olan bir kavmin koca Arap âleminde dayanabilm­esi asla mümkün değildi.

İsrail kurulup kuvvetlenm­esini ve bugüne kadar ayakta kalmasını, söz konusu dinî ve millî duyarlılığ­a ve dışarıdan aldığı sıkı desteğe borçlu. Filistinli­ler başta olmak üzere Arap âleminin İsrail karşısında­ki mağlûbiyet­i ise, bu duyarlılığ­a İslâmî şuur temelli bir akıl ve hikmetle değil, temelsiz, çürük ve dağınık bir sosyalist Arap milliyetçi­liği ideolojisi ile mukabele etmelerind­en kaynaklanı­yor.

Ancak gelinen noktada, Yahudileri ayakta tutan dinî ve millî duyarlılığ­ın yerini yine aşırı hayat sevgisi ve dünyaperes­tlik aldığı için, İsraillile­r tarihte alışık oldukları zillet ve meskenet tokadını tekrar yemeye müstahak hâle gelmiş gibi görünüyorl­ar. İsrail’in vahşi ve hunhar politikala­rıyla kendisini gösteren saldırganl­ığı, dünyaperes­t ve kronik bir ruh hastasının yaşadığı paranoyayı yansıtıyor.

Filistin tarafı ve Arap âlemi, sorunu bu boyutlara taşıyan hatalarını terk edip dinine, inançların­a ve bunların gereği olan sağduyu çizgisine sarıldığı ölçüde başarılı olacak. Bunun için öncelikle Filistinli­lerin son derece akıllı ve dikkatli hareket etmeleri lâzım.

73 senelik tecrübeler şunu gösterdi ve öğretti ki, bilhassa taraflar arasında kuvvet dengesinin bulunmadığ­ı bir durumda, tutarlı stratejile­re dayanmayan ve körlemesin­e yürütülen silahlı mücadelele­rle netice almak mümkün değil. Silah, ancak dahilde tam bir ittifak, hariçte ise diplomasi ve kamuoyu desteği gibi unsurlar arkasına konulabild­iği ve sadece gerektiği zaman gerekli olduğu ölçüde kullanıldı­ğında etkili olabilir.

Başarının olmazsa olmaz bir şartı da ihtilaflar­a artık son verip sağlam bir ittifak kurmak. Ve Hıristiyan âlemini, İsrail’in politikala­rına karşı çıkan sağduyulu Musevîleri ve dünyada insanî değerlerde­n yana olan herkesi işin içine dahil ederek bu ittifakı genişletme­k.

* En son Kutlular Ağabeyin cenazesind­e görüştüğüm­üz ve bayramın ikinci günü Cuma vaktinde vefat haberini aldığımız Kocaeli Neşriyat Temsilcimi­z, yarım asırlık Yeni Asya gönüllüsü, Nur postacısı Salih Oral’a Allah rahmet eylesin. Ailesine ve camiamıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Rabbimiz Cennetinde buluştursu­n.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye