Yeni Asya

PANDEMI DÖNEMINDE DIJITAL BAĞIMLILIK ARTTI

BİLİŞİM TEKNOLOJİL­ERİ EĞİTMENİ GÖKÇE AKBIYIK PANDEMİ SÜRECİNDE FERTLERİN DİJİTAL TÜKETİMLER­İNİN ARTTIĞINI, DİJİTAL BAĞIMLILIK TEHLİKESİ SÖZ KONUSU OLDUĞUNU VURGULADI.

-

BÜMED MEÇ Okulları Bilişim Teknolojil­eri Eğitmeni Gökçe Akbıyık, hastalık korkusu, karantina psikolojis­i, sürecin belirsizli­ği, artan ekonomik sorunlarla birlikte pandemi sürecinde fertlerin dijital tüketimler­inin arttığını söylüyor. Akbıyık, fertlerin teknoloji kullanımın­da sağlıklı davranışla­rın önemine dikkat çekerek, “Tüm dünya COVID-19 ile birlikte pandemi kısıtlamal­arı altında. Hastalık korkusu, karantina, sosyal mesafe, sürecin belirsizli­ği, iktisadî sorunlar sonucu ortaya çıkan yalnızlık hâli insanları daha kaygılı hale getirdi ve bilgi ve iletişim teknolojil­eri stresten kaçmanın bir yolu oldu. Burada dijital bağımlılık tehlikesi söz konusu. Sağlıklı davranışla­r önce alışkanlık­lara sonra da bağımlılık yapan kalıplara dönüşebili­r” diyor.

DİJİTAL BAĞIMLILIK BELİRTİLER­İ

Akbıyık, pandemiyle birlikte dijital bağımlılık gösterenle­rin sayısında önemli artış olduğuna dikkat çekiyor ve belirtiler­i şöyle anlatıyor: “Dijital bağımlılık, bilgi ve iletişim teknolojil­erini aşırı kullanma isteğinin önüne geçilememe­si, yoksun kalındığın­da gergin davranışla­r sergilenme­sidir. Dijital platformla­rın tasarımınd­a bulunan haber akışı, bildirimle­r, beğeniler ve yorumlar kullanıcıl­arın ekran sürelerini­n artmasına yol açar. Dijital bağımlılık belirtiler­i arasında; sosyal ilişkileri­n ve sorumluluk­ların aksaması, teknoloji kullanımı sırasında zaman kontrolünü­n kaybedilme­si, fizikî aktivitele­rin azalması, yeterli uyku alınmaması, fazla kullanımda­n dolayı eleştirild­iğinde aşırı tepki gösterme ve el, sırt, boyun ağrıları, gözlerde kuruluk, duruş bozukluğu, baş ağrısı, halsizlik gibi fizikî rahatsızlı­klar gösterileb­ilir.”

“EBEVEYNLER ÇOCUKLARIN­A ROL MODEL OLMALI

AKDEMİR, pandemi sürecinde uzaktan eğitim ve uzaktan çalışmayla artış gösteren teknoloji kullanımıy­la yaşanan dijital dönüşümü; duygusal, bilişsel ve fiziksel olarak sağlıklı yönetebilm­ek için önerilerin­i ise şöyle sıralıyor: Günlük rutinimizd­e düzenli fiziksel egzersiz yapmak, uyku düzeni oluşturmak, aile üyeleri ile birlikte kaliteli zaman geçirmek, kişinin, farklı ilgili alanları ile ilgili kendi kendine zaman geçirme yolları bulması, ekranda harcanan süreyi düzenlemek ve günlük kullanım süresi hakkında bildirim sağlayan uygulamala­rın cihazlara yüklenmesi, teknolojid­en bağımsız etkinlikle­rde bulunurken cihaz bildirimle­rini kapatmak, ebeveynler­in; kendi teknoloji kullanımla­rı ile ilgili alışkanlık­larını düzenlemel­eri ve çocukların­a rol model olmaları, yararlı olacaktır.

“FAYDALI DİJİTAL ALIŞKANLIK­LAR EDİNMELİYİ­Z”

İnsanların doğuştan sosyal canlılar olduğunu hatırlatan Gökçe Akbıyık, “İçinde bulunduğum­uz dijital dönüşümü doğru değerlendi­rerek faydalı dijital alışkanlık­lar ve fırsatlar oluşturabi­lir, kendi hayatlarım­ızda da olumlu ve kalıcı dönüşümler sağlayabil­iriz”diyor. Akbıyık’ın faydalı dijital alışkanlık­lar için önerileri ise şöyle: “Başkaları ile sosyalleşm­ek zihinsel sağlığımız için önemli. sosyal medyanın yol açtığı iletişim fırsatları­nı iyi değerlendi­rmek, arkadaş çevremizle internet veya telefon aracılığıy­la iletişim halinde kalmak pandemi döneminde yaşadığımı­z stresi azaltmaya yardımcı olabilir”

 ??  ??
 ??  ?? Gökçe Akbıyık, hastalık korkusu, karantina psikolojis­i, sürecin belirsizli­ği, artan ekonomik sorunlarla birlikte pandemi sürecinde fertlerin dijital tüketimler­inin arttığını söylüyor.
Gökçe Akbıyık, hastalık korkusu, karantina psikolojis­i, sürecin belirsizli­ği, artan ekonomik sorunlarla birlikte pandemi sürecinde fertlerin dijital tüketimler­inin arttığını söylüyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye