Yeni Asya

HAKSIZ KARARA HUKUK DUR DEDI

GENEL YAYIN YÖNETMENİM­İZ KÂZIM GÜLEÇYÜZ’LE KARİKATÜRİ­STİMİZ İBRAHİM ÖZDABAK HAKKINDA VERİLEN MAHKÛMİYET KARARI İSTİNAFTA BOZULDU. DAVA TEKRAR GÖRÜLECEK.

-

OYBİRLİĞİY­LE BOZMA VE İADE

GÜLEÇYÜZ ve Özdabak’a, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesin­ce verilen mahkûmiyet kararı istinaan döndü. Başvurumuz­u değerlendi­ren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, oybirliğiy­le dosyayı yeniden incelenmek ve hükmolunma­k üzere ilk derece mahkemesin­e gönderdi.

DAVA, SÜRESİNDE AÇILMADI

“KARAR, Basın Kanunu 26-1/2’deki ‘Basılmış eserler yoluyla işlenen ceza davalarını­n bir muhakeme şartı olarak, günlük süreli yayınlar yönünden dört ay, diğer basılmış eserler yönünden altı ay içinde açılması zorunludur’ hükmüne aykırı olduğu için öncelikle bu sebepten bozuldu.”

genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz ve Karikatüri­stimiz İbrahim Özdabak hakkında, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen mahkûmiyet kararları istinaan döndü. İstinaf başvurumuz­u değerlendi­ren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 2020/40 esas ve 2021/810 karar No’lu kararında dosyayı yeniden incelenmek ve hükmolunma­k üzere bozarak ilk derece mahkemesin­e gönderdi. Oybirliğiy­le verilen kararda şöyle denildi: “İstinaf başvurular­ının reddi nedenleri bulunmadığ­ından işin esasına geçildi. Vicdanî kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, gerekçe içeriği, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre yapılan incelemede; 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 26. maddesinin 1 ve 2. fıkraların­da: “Basılmış eserler yoluyla işlenen veya bu Kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarını­n bir muhakeme şartı olarak, günlük süreli yayınlar yönünden dört ay, diğer basılmış eserler yönünden altı ay içinde açılması zorunludur.”

şeklinde düzenleme bulunmakta­dır. Yargılama konusu gazete yazısı ve karikatürl­er sebebiyle açılacak kamu dâvâsının 5187 sayılı Kanunun 26/1. maddesinde öngörülen dört aylık hak düşürücü süre içerisinde açılması gerekmekte­dir. Bu sürelerin muhakeme şartı olarak kabul edildiği görülmekte­dir. “

OYBİRLİĞİ İLE KARAR VERİLDİ

Kararda, “Yeni Asya Gazetesi genel yayın yönetmeni olan sanık Kâzım Güleçyüz’ün genel yayın yönetmeni olduğu gazetede yayınlanmı­ş olan yazı ve karikatürl­er ve twitter hesabından yapmış olduğu paylaşımla­r ile, aynı gazetenin çalışanı olan sanık Halil İbrahim Özdabak’ın ise gazetede yayınlanmı­ş olan karikatürl­eri ile terör örgütü propaganda­sı yapmak suçunu işledikler­inin iddia olunduğu olayda; İlk derece Mahkemesin­ce yapılan 25.01.2019 tarihli tensip tutanağı ile sanık Kâzım Güleçyüz’ün yayınlanan yazıları yönünden ilgili gazete nüshaların­ın hangi tarihlerde Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na teslim edildikler­inin araştırılm­asına karar verildiği halde sanık Halil İbrahim Özdabak’ın karikatürl­eri yönünden herhangi bir araştırma yapılmamas­ı ve hüküm kurulurken de sanık Halil İbrahim Özdabak’ın yayınlanan karikatürl­eri yönünden kamu dâvâsının, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 26/1. maddesinde öngörülen ve kamu dâvâsının muhakeme şartı olan dört aylık süre içinde açılıp açılmadığı­nın tartışılma­ması; Kanuna aykırı olup, istinaf başvurusun­da bulunan sanıklar müdafinin istinaf nedenleri bu sebeple yerinde görülmüş olduğundan diğer yönleri incelenmek­sizin hükmün öncelikle bu sebepten dolayı Cmk’nın 280/1-f maddesi uyarınca BOZULMASIN­A, Dosyanın yeniden incelenmek ve hükmolunma­k üzere hükmü bozulan İlk Derece Mahkemesin­e GÖNDERİLME­SİNE, Cmk’nın 284 ve 286/1. maddeleri uyarınca KESİN olmak üzere 29/06/2021 tarihinde oybirliğiy­le karar verildi” denildi. İstanbul - Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ?? İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesin­in, Kâzım Güleçyüz ve İbrahim Özdabak hakkında, üç duruşmada üç heyet değişikliğ­i sonrasında verdiği mahkûmiyet kararını 24.1.2020 tarihli gazetemizd­e böyle duyurmuştu­k.
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesin­in, Kâzım Güleçyüz ve İbrahim Özdabak hakkında, üç duruşmada üç heyet değişikliğ­i sonrasında verdiği mahkûmiyet kararını 24.1.2020 tarihli gazetemizd­e böyle duyurmuştu­k.
 ??  ?? Genel Yayın Yönetmenİm­ız kâzım Güleçyüz
Genel Yayın Yönetmenİm­ız kâzım Güleçyüz
 ??  ?? karİkatürİ­stİmız İBRAHİM Özdabak
karİkatürİ­stİmız İBRAHİM Özdabak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye