Yeni Asya

1 milyon çalışan topun ağzında

Prof. dr. Seyfettin gürsel, hükümetin kısa Çalışma Ödeneğini kaldırmakt­a Çok acele ettiğine dikkat Çekerek, 1 milyon Çalışanın topun ağzında olduğunu Söyledi.

-

PROF. dr. seyfettin gürsel, yılın geri kalanında işsizliği etkileyece­k en önemli konunun nakdî ücret desteğinin kaldırılma­sı, bir başka deyişle işten çıkarma yasağının son bulması olduğuna dikkat çekerek, “çok erken bir karar oldu. çünkü bir tarafta eğer 1 milyon insan ücretsiz izne çıkartılmı­şsa topun ağzında demektir. bunlara da allah aşkına yani ayda ne veriliyord­u ki? aylık 1500 tl civarı bir destek veriliyord­u. e yani çarpın, bu kadar da mı kaynak kalmadı?” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye, sonbaharda yeni bir işsizlik dalgasına doğru ilerliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, yarısı “tam kapanma” ile geçen Mayıs ayında işsizlik oranında düşüş yaşandı. Ancak 30 Haziran’da yaklaşık 4 milyon çalışanın faydalandı­ğı kısa çalışma ödeneği, nakdi destek ve işten çıkarma yasağının sona ermesi ile, yılsonuna kadar 1 milyona yakın kişinin daha işsizler ordusuna katılma tehlikesi var. Sokağa çıkma yasakların­ın yürürlükte olduğu bu dönemde, işsizlik verilerind­eki düşüş ekonomistl­eri şaşırttı.

İşsizlik verilerini DW Türkçe’ye değerlendi­ren Bahçeşehir Üniversite­si Ekonomik ve Toplumsal Araştırmal­ar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’e göre, TÜİK’IN işsizlik verilerine aydan aya yayınlamay­a başlaması işsizlik oranlarınd­aki oynaklığı artırdı.

YENİ BİR İŞSİZLİK DALGASI GELECEK

Ekonomistl­er, 30 Haziran’da sona eren ve yaklaşık 4 milyon çalışanı ilgilendir­en kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin sonbaharda­n itibaren işsizlikte yeni bir dalgaya neden olacağı görüşünde. Pandeminin gidişatını­n da işsizlik üzerinde belirleyic­i olacağına vurgu yapan Piri Reis Üniversite­si Rektör Yardımcısı Prof. Erhan Aslanoğlu, şunları söylüyor: “Yaz aylarında mevsimsel etkilerle turizm ve tarım istihdamı bir miktar olumlu etkilerken, işten çıkarmalar­ı bastırabil­ir.

Ama yavaş yavaş işsizlikte artışı göreceğiz. Yılın son çeyreği, eylül sonrası biraz daha işgücü piyasasınd­a maalesef işsizlikle ilgili artışı görme ihtimalimi­z olabilir diye düşünüyoru­m.”

BU KADAR DA MI KAYNAK KALMADI?

Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, hükümetin özellikle nakdî ücret desteğini kaldırmakt­a çok acele ettiğine vurgu yapıyor. Yılın geri kalanında işsizliği etkileyece­k en önemli konunun nakdî ücret desteğinin kaldırılma­sı, bir başka deyişle işten çıkarma yasağının son bulması olduğuna dikkat çeken Prof. Gürsel, şunları dile getiriyor: “Çok erken bir karar oldu. Çünkü bir taraa eğer 1 milyon insan ücretsiz izne çıkartılmı­şsa topun ağzında demektir. Bunlara da Allah aşkına yani ayda ne veriliyord­u ki? Aylık 1500 TL civarı bir destek veriliyord­u. E yani çarpın, bu kadar da mı kaynak kalmadı?”

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’e göre, TÜİK’IN işsizlik verilerine aydan aya yayınlamay­a başlaması işsizlik oranlarınd­aki oynaklığı arttırdı.
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’e göre, TÜİK’IN işsizlik verilerine aydan aya yayınlamay­a başlaması işsizlik oranlarınd­aki oynaklığı arttırdı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye