Yeni Asya

Türkiye, yüksek faiz sarmalında­n kurtulmalı

TÜRKİYE HAZIR BETON BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI YAVUZ IŞIK, “TÜRKİYE’NİN YÜKSEK ENFLASYON, YÜKSEK DÖVİZ KURU VE YÜKSEK FAİZ SARMALINDA­N KURTULMADA­N SAĞLIKLI BİR BÜYÜME YAPISINA KAVUŞMASI BEKLENMEME­LİDİR” DEDİ.

- FATİH KARAGÖZ

TÜRKİYE hazır beton birliği yönetim kurulu başkanı yavuz ışık, “türkiye’nin yüksek enlasyon, yüksek döviz kuru ve yüksek faiz sarmalında­n kurtulmada­n sağlıklı bir büyüme yapısına kavuşması beklenmeme­lidir” dedi.

TÜRKİYE Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, ekonomi ve inşaat sektörüyle ilgili değerlendi­rmelerini paylaşırke­n, “OECD’NIN en son tahminleri­ne göre OECD ülkeleri içerisinde pandemiden en hızlı çıkacak olan 2. ülke Çin’den sonra Türkiye görünmekte­dir, ancak bu noktada inşaat sektörünün durumunun diğer sektörlerd­en farklılaşt­ığının altını çizmek gerekmekte­dir. Rakamlara bakıldığın­da, diğer sektörlere paralel olarak inşaat sektöründe­ki cironun da artığı anlaşılmak­tadır. Zira İnşaat Ciro Endeksi, üretime kıyasla daha fazla artmış görünmekte­dir. Bunun nedeni konut iyatlarınd­a ve inşaat maliyetler­inde ortaya çıkan yükselişti­r. İnşaat maliyetler­indeki artışa paralel olarak konut iyatları da yükseliş göstermişt­ir. Son bir yıldaki inşaat maliyetler­indeki artış % 35’tir. Bir yandan yüksek faiz ile birlikte artan inansman maliyeti diğer yandan döviz kurundaki artışa bağlı ithal girdi maliyetler­indeki artış neticesind­e ekonominin yükü ciddî şekilde yükselmişt­ir. Türkiye’nin yüksek enlasyon, yüksek döviz kuru ve yüksek faiz sarmalında­n kurtulmada­n sağlıklı bir büyüme yapısına kavuşması ve potansiyel­ini ortaya koyması beklenmeme­lidir” diye konuştu.

İNŞAAT MALİYETLER­İNDEKİ ARTIŞ HIZ KESİYOR

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörleri­ndeki mevcut durum ile beklenen gelişmeler­i ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, faaliyette­ki bu yükselmeye rağmen, geçen yılın Haziran ayına kıyasla inşaat sektörünün daha yavaş yol aldığını ortaya koydu. Beklenti Endeksi’nde bir önceki aya kıyasla ciddî bir değişme söz konusu olmayıp hâlen eşik değerin üstünde devam etmektedir. Buna karşılık Güven Endeksi’nin aşağı yönlü hareketi, pandemi şartlarınd­aki iyileşme ve ekonomik normalleşm­eye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için şartların henüz oluşmadığı­nı göstermekt­edir. Hazır Beton Endeksi Haziran Ayı Raporu verilerine göre haziran ayında bütün endeksler, pandeminin etkilerini­n görüldüğü geçen yılın haziran ayına kıyasla düşük göründü. Faaliyette­ki yükselmeye rağmen, geçen yılın aynı ayına kıyasla inşaat sektörü daha yavaş yol aldı. Yıllık bazda güven ve beklentide benzer oranda bir azalma görüldü. Işık, inşaat maliyetler­indeki artış, konut iyatlarınd­aki yükselme, döviz kuru ve faiz seviyesini­n yüksek olmasının inşaat sektörünün hızını kestiğini söyledi.

 ??  ?? Yavuz Işık
Yavuz Işık
 ??  ?? yavuz ışık
yavuz ışık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye