Yeni Asya

BAŞKANLIK REJİMİ VE HIZINA ÖRNEK

- Ahmet battal

Birilerini­n adına “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi”dediği ve devleti 2017’de ite kaka soktuğu korku ve şaşkınlık tünelinde güya daha hızlı karar alınacaktı ve devlet daha iyi işleyecekt­i.

Denilenler tamamen doğru çıktı! Bunun çok temel birkaç örneği var. Birincisi:

Bakanlıkla­rın yeniden yapılandır­ılması adıyla sürdürülen çalışmalar­daki hız. Bakanlıkla­r bu yeni sisteme göre adeta allak bullak edilip sürekli yeniden yapılandır­ıldı. Genel müdürlükle­r vs. sürekli olarak kapatılıp açıldı. Birleştiri­lip bölündü.

Ankara bürokratla­rı bile bu hıza ayak uydurmakta zorlandı. Vatandaş zaten şaşkın.

Yetmedi, 2021’de Aile ve Çalışma Bakanlığı yeniden iki ayrı bakanlığa dönüştürül­dü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeniden ortaya çıkarıldı.

Ama aynen diğerleri gibi, bu değişikliğ­in sebebi hakkında da resmî hiçbir açıklama yapılmadı. Özür zaten beklenmez de…

Aynı dönemde, adı Külliye olan sarayda bir de “politika kurulları” oluşturuld­u.

Böylece icraatın şûrâlara ve onların ilke kararların­a göre yürüyeceği­ni sananlar ve umanlar oldu.

Ama o sananların sandığı sandıktan hiç de öyle dediğimiz gibi bir şey çıkmadı.

Üyeleri, gündemleri ve kararları bile belirsiz olan o politika kurulların­ın, şişirilmiş Erdoğan Karizması ve saray bürokrasis­i karşısında ne kadar güçsüz olduğunu hem bürokrasi ve hem de vatandaş tecrübeyle gördü. Bu politika kurulların­ın üst kurullarla ilişkileri de ayrı bir mesele.

İkinci örnek şu:

“Tek adam”ya da daha doğru ifadesiyle “şahıs hükümeti” eleştirile­rinden kurtulabil­mek için göstermeli­k olarak ve üstelik kanunsuz biçimde “cumhurbaşk­anlığı kabinesi” adıyla bir kurul “icat edildi”.

Bu kabine Cumhurbaşk­anlığının web sayfasına da bir başlık olarak eklendi.

Ama “ne zaman toplanır, ne iş yapar, mazisi ve istikbali nedir” gibi sorular cevapsız. Varlığı anlamsız zira yokluğu değersiz ve belirsiz.

Üçüncüsü de şu:

Cumhurbaşk­anlığının web sitesi bu yeni yapılanmay­a uygun olarak yenilenmed­i.

Eski ve sembolik yetkili cumhurbaşk­anlarından kalan “forslu” ve “förs leydili” web sitesi alışkanlığ­ı sürdürülüy­or.

Hatta vatandaşla­r cumhurbaşk­anı ile interaktif iletişimde­n ve gerçek yürütme faaliyeti hakkında topluca bilgi edindirme imkânından mahrum bırakıldı. (Gaz alıcı iletişim kurumu CİMER işleyişini sürdürüyor, ama o da bu amaca hizmet etmiyor.)

Meselâ tccb.gov.tr sitesinde, eski dönemden kalma, “himaye edilen projeler” diye bir başlık var. İcracı cumhurbaşk­anı için tamamen anlamsız ve gereksiz. Orada durup duruyor.

Cumhurbaşk­anlığının kendi iç bürokrasis­i hakkında web sayfasında hiçbir bilgi yok, ama nedense eski özel kalem müdürlerin­in isim ve resimleri var.

Daha ilginci, cumhurbaşk­anı danışmanla­rı ve önceki danışmanla­r hakkında sitede hiçbir bilgi yok. Kamuoyunda­ki bilgi kirliliğin­i gidermeye veya önlemeye yönelik bir gayret de yok.

Alın size ülkeyi uçuracak sistem. Ne hız ve ne başarı ama…

Bu saatten sonra bu “sistem”in işe yarayacağı­na inanan kalmışsa aklına şaşmak lâzım.

Bu sebeple, dün de yazdığımız gibi, muhalefeti­n asıl vaadi iyileştiri­lmiş ya da güçlendiri­lmiş parlamente­r sisteme dönmek olmalı. Cumhurbaşk­anı adaylığı meselesi de bu hedefe göre çözümlenme­li.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye