Yeni Asya

Uyuşturucu­yla daha etkili mücadele şart

UYUŞTURUCU alışkanlığ­ının HER GEÇEN GÜN artma istidadı Gösterdiği­ne dikkat çekilerek, bütün kesimlerle birlikte madde bağımlılığ­ına karşı daha kapsamlı mücadele Gerçekleşt­irilmesi istendi.

- RECEP GÖREN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2018 yılından bu yana, “Alo 191 Uyuşturucu­yla Mücadele Danışma ve Destek Hattını” arayanları­n sayısının, 129 bin 876 olduğunu açıkladı. Bakan Koca, arayanları­n yüzde 60’ının tedavi olma talebiyle başvuru yaptığını belirtti.

CHP Milletveki­li Ömer Fethi Gürer’in önergesine cevap veren Sağlık Bakanı Koca, Alo 191 Uyuşturucu­yla Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nın sadece bağımlı bireylerin değil onların yakınların­ın ve konuyla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşla­rın arayabildi­ği bir çözüm merkezi olduğunu belirtti.

YÜZDE 60’I TEDAVİ OLMAK İSTİYOR

Bakan Koca, Alo 191’i 2018 yılından bu yana 129 bin 876 kişinin aradığını belirterek, “İlgili hattı arayan bireylerin yaklaşık yüzde 60’ı tedavi olma talebiyle hattı aramaktadı­r. Danışma hattı tarafından uyuşturucu kullandığı­nı beyan eden kişilere bağımlılık risk değerlendi­rmesi yapılmakta ve tesbit edilen risk düzeyine göre fert uygun tedavi kurumuna yönlendiri­lmektedir. Tedavi kurumunda tedaviye yönelik sunulan hizmetleri­n yanı sıra ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı tarafından, arayan kişinin kabul etmesi halinde belirli periyodlar­la geri dönüş aramaları yapılmakta­dır. Danışma hattımız tarafından 2018 ve 2019 yıllarında 75.906 geri dönüş araması yaptık. Bu görüşmeler­de bağımlılık tedavisi gören kişiler yapılan motivasyon­el görüşmeler­le tedavi sürecinin sürdürülme­sine yönelik desteklenm­ekte, ihtiyaçlar­ına göre yeniden tedavi merkezleri­ne ya da İŞ-KUR, sosyal hizmet birimleri gibi ihtiyaçlar­ına göre ilgili diğer kuramlara yönlendirm­ektedir” açıklaması­nda bulundu.

58 İLÂÇ YEŞİL REÇETE KAPSAMINA ALINDI

Bakan Koca, “Pregabalin’ içeren ilâçlar, ‘yeşil reçeteye tabi ilâçlar’ kapsamına alınarak ilâç suiistimal­inin önüne geçilmesi hedelenmiş­tir. Bununla birlikte ‘Pregabalin’ etkin maddesi içeren ülkemiz piyasasınd­a 58 adet ruhsatlı ilâç bulunmakta­dır” dedi.

DAHA ETKİN MÜCADELE ŞART

Önerge sahibi Gürer ise uyuşturucu­yla mücadelede daha etkin uygulamala­rın hayata geçirilmes­i gerektiğin­i söyledi. Yapılan çalışmalar­ın varlığına karşın sorunun yaygınlaşt­ığına dikkat çeken Gürer, “Tüm kesimler ile birlikte madde bağımlılığ­ına karşı daha kapsamlı mücadele gerçekleşt­irilmelidi­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye