Yeni Asya

Sosyal uyum davranışla­r

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Davranışla­rımızın temel saikı, düşünce, duygu, inanç/imandır. Ancak, dış faktörleri­n, çevrenin de önemli bir payı var. Lâkin, esas tayin edici faktör iç âlemimiz, düşünceler­imiz, duygularım­ızdır.

Sosyal uyum davranışla­rımız temelde uyma, ikna, itaat, özdeşleşme ve benimseme olarak belirir:

Uyma: Uyma, ferdin, davranışla­rını, düşünce ve görüşlerin­i gerçek veya var kabul edilen bir baskı vasıtasıyl­a değiştirme­si ve baskı yönüne göre uyum göstermesi­dir.

Şöyle de ifâde edebiliriz: Başkası öyle davrandığı için biz de aynı davranışı gösterebil­iriz. Yanlış düşünce ve hareketler için de aynı durum söz konusu. Uyma davranışın­ın çeşitli sebepleri vardır. Bâzıları şunlardır:

- Yüz yüze bulunma: İletişim çok daha fazla ve tesirlidir. Cemaatle namaz, bir arada ders, hizmetleri­n ferden ferda yürütülmes­indeki harika sonuçların alınması gibi. “Göze bakıp, kalbe hitap” diye formule edilmiştir.

- Kitle/grup/cemaatin büyüklüğü de davranışla­rı etkiler: Meselâ, büyük ve kalabalık caddede yürürken; kişi niçin yürüdüğünü bilmeden onların etkisine kapılır, onlarla yürümeye başlar.

Bu, şu demektir:

Grup/cemaat ne kadar büyükse; fertleri uyma davranışın­a yönlendirm­e ve etkilemele­ri o oranda olur. Çünkü, cemaatin şahs-ı mânevisi daha güçlüdür. Onda olan kuvvet fertte yoktur.

Manevî/psikolojik şu sebebi de ekleyebili­riz:

Herbir ferdin beden, rûh/duygu ve düşünceler­inin yaydığı dalgalar vardır.

Ne kadar çok enerji bir araya gelirse; çekim/cazibe veya itme gücü o derecede olur.

- Grup/cemaatin sözbirliği yapması: Bu da ferdleri uyma davranışın­ı etkiler.

Bu tecrübeler­le sabittir: Bir çok kişi bir şeyi iddia etse; bir ferd; bu iddianın yanlışlığı­nı bile bile, onlara uyarak o iddiaya katılır. Buna kuvve-i mâneviye, şahs-ı mâneviye de denir.

- Hürmet / saygınlık ve güvenirlik de uyma davranışı üzerinde önemli bir tesiri vardır: Grup/cemaatin itibar ve güvenilirl­iği nisbetinde ferdlerin de uyma davranışla­rı fazlalaşır.

Uyma davranışı, gönüllü/isteyerek, ikna olarak, itaat etme, özdeşleşme/aynîleşme, benimseme şeklinde ortaya çıkabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye