Yeni Asya

İnkâr mı yeğdir, iman mı?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Uğur rumuzlu okuyucumuz: “Nefsimin inkârına rağmen, kalbimi imana zorluyorum. Tavsiye edebileceğ­iniz bir zikir, bir kitap ya da başka bir şey var mı?”

AYalanlar Yılan Gibi

hir zamanın karanlık fasılların­ı yaşıyoruz. Bu günleri Peygamber Efendimiz (asm) tarif ederken, “Kıyametten hemen önce karanlık gecenin parçaları gibi fitneler olacak. Kişi mü’min olarak sabaha erer, akşama kâfir olur; mü’min olarak akşama erer, sabaha kâfir çıkar.”

Piyasayı öyle felsefeler, algılar, yalanlar, demagojile­r doldurur ki, doğru inanç arada görünmez hale gelir. Ve felsefeler­i, yalanları, algıları, demagojile­ri sorgulamay­an ve farkında olmadan ağına düşen ahir zaman insanı, doğru inançları binlerce defa sorgular. İnanmaya gayret etse bile, bu felsefeler­den, algılardan, demagojile­rden, yalanlarda­n birbiri ardınca ve sıra ile öyle yumruklar yer ki, yumruk topuna döner. İnancını kaybeder –maazallah-.

Bu örülü ahir zaman ağlarını bozup yıkmamız kolay değil. Gazeteler, televizyon­lar, sosyal medya, medeniyet görenekler­inin çoğu ve maalesef çevremizin çoğu bu tür söylemlere güç veriyorlar ve maalesef milyonları galetin kâbusunda yakıyorlar. Söylemleri­n hemen hepsi suret-i hakla görücüye çıktığı için, Risale-i Nur gibi müstahkem bir eser okumadan, yanlışı doğruyu ayıklamak da neredeyse mümkün olmuyor.

Doğru inançlara bilim dışı diyerek itelediğin ve kendi söylemleri­ni de laiklik ve hürriyet gibi argümanlar­a sararak savunma hakkı elde ettiğinde ise, artık geçmiş olsun!

Bir daha yola gelemiyors­un.

Elimizi Ona Uzatalım

Bu dinsiz manzarayı kendi hayatında gören Rafet Ağabey, Bediüzzama­n’a talebe oluşunun verdiği onuru ve sevinci bir mektubunda Hazret-i Üstad ile şöyle paylaşıyor:“sürurumuza payan yoktur. Dinsizliği­n münteşir olduğu şu zamanda bulunduğum­uza evvelce teessüf ediyorduk. Şimdi hiç teellüm, teessüf eseri kalmadı. Zat-ı âlileri gibi bir Üstadı bulduğumuz­dan, zaman ne olursa olsun, bizi me’yus etmiyor.”

Risale-i Nur imanî meseleleri çözmüştür. Risale-i Nur dinsiz felsefeden gelen her türlü sorulara cevap vermiştir. Risale-i Nur okuyucusun­un imanını tahkiki seviyeye çıkarmaya ehildir. Risale-i Nur bu ahir zamanın zihinlerim­ize üfürdüğü inançsızlı­k zehirlerin­i aklî delillerle silip süpürmüştü­r.

O halde imanımızı takviye etmek ve güçlendirm­ek için Risale-i Nur okuyalım. Asr-ı hazır fen ve felsefesin­den üfürülen ve inancımızı zafiyete uğratan zehirleri yakmak için Risalei Nur okuyalım.

Çünkü Risale-i Nur tam da bu görevle gelmiştir. Asrın imamıdır. Elimizden tutar. Ancak bizim elimizi ona uzatmamız gerekir.

Gayret ETMEYE Devam Edelim

Nefsimizle gerek iman açısından, gerek ahlâk ve amel açısından boğuşmak iyidir. Bu mücahededi­r. Allah’ın emrettiği şeydir. Nefsimiz bizi imansızlığ­a da dâvet edecek, ahlâksızlı­ğa da, amelsizliğ­e de. Bu onun tıynetidir. Ama biz de ona karşı elimizi güçlü tutarak mücahede edeceğiz.

Elimizi güçlü tutarak, yani imanımızı arttıran eserler okuyarak, yani Risale-i Nur okuyarak her türlü imanî vesvesemiz­i inşallah yenebiliri­z.

Soralım nefsimize: İnkâr mı aklîdir, iman mı? İnkâr mı makuldür, iman mı? İnkâr mı haklıdır, iman mı? İnkâr mı vicdanımız­a hoş gelir, iman mı? İnkâr mı nefsimiz için güzellikle­rin kaynağıdır, iman mı?

İnkâr her şeyin iptalidir. İman ise her şeyin vücudunun sebebidir. Allah’ın kâinatı ve kâinattaki her şeyi her an yaratıyor olmasıdır. Aksi takdirde bunca yaratılmış şeyi kime vereceksin­iz? Tesadüf zırvasına mı? Havayı, meyveyi, suyu, canı, kanı leylekler mi getirdi?

Nefsimize sertçe soralım, kayırmayal­ım. Bu tür sorguların imanımızı güçlendire­ceğinden de emin olalım. Korkmayalı­m. Ama nefsimize arka da çıkmayalım. Rahatsız olalım. Ama nefsimizi haklı çıkarmayal­ım. Nefisle mücadelemi­z daim olsun. Mücahedemi­z kaim olsun. Ümidimizi yitirmeyel­im. Allah’ın rahmetinde­n umudumuzu kesmeyelim. Gayret etmeye devam edelim. Rabbim imandan ayırmasın. Âmin.

D pnotlar:

1- Ebu Davud, F'ten 2, (4259, 4262); T'rm'zî, F'ten 33, (2205)., 2- Barla Lâh'kası, s. 243.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye