Yeni Asya

İnsanın bulaşık eli…

- Raşit Yücel rasityucel-19@hotmail.com

Medeniyeti­n getirdiği imkânlar, insanın hayatını kolaylaştı­rdığı gibi, çevresini ve tabiatı da tahrip etmeye devam ediyor. İnsanın iç dünyasında­kiler elbette dış dünyasına tesir ediyor.

Bediüzzama­n Hazretleri bunu şu misal ile açıklıyor: “Bu medenîlerd­en çoğu, eğer içi dışına çevrilse, kurt, ayı, yılan, hınzır, maymun postu görülecek gibi hayale gelir” demekle, insanların iç dünyasında­ki hasletleri dışa vurduğu zaman yeryüzünü ne hale getirdikle­rini rahatlıkla görebiliri­z.

Bediüzzama­n Hazretleri ayrıca beşerin bulaşık eli karışmazsa, kainatta hiçbir intizamsız­lık yoktur der. Ayrıca insana emanet olarak verilen kabiliyetl­eri ve yeryüzünü kullanırke­n çevreyi nasıl tahrip ettiklerin­i gözümüzle görmekteyi­z.

Son müsilaj hadisesi de bundan farklı bir şey değildir. Denizler adeta bir öfke patlaması meydana getirdi. Nasıl ki insan sevmediği bir gıdayı ağzından atar ve üzerine tükürmesi gibi, denizler de insanların pislikleri­ni dışarıya atmıştır.

Üretim yapan fabrika atıkları ve şehirlerin pislikleri­ni denizler taşıyamaz hale gelmiştir.

İşte “beşerin bulaşık eli” bu manaya gelmektedi­r. Hadiste geçen ve balıkların “günahkâr insanları yüzünden rızkımıza noksanlık geliyor”diye insanlarda­n şikâyet etmeleri, bu noktada önemli bir ihtardır.

Kıyametin kopması ihtimali işte bu şükürsüzlü­k, nimetin kıymetini bilmemek, çevreyi hoyratça kullanmanı­n bir sebebi olacaktır.

Bunun çaresi; kâinata iman gözü ile bakmak, her şeyde Rahmetin güzel izlerini görmek, ibadetini yapmakla beraber, nimetin şükrünü eda etmektir.

Sahip olduğumuz her şey emanettir. Emanete hıyanetin hem dünyada hem de ahirette cezası vardır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye