Yeni Asya

OHAL DAYATMASIN­DAN VAZGECİN

TORBA YASAYLA OHAL’İ ÜÇ YIL DAHA UZATMAYA ÇALIŞAN İKTİDARA ÇAĞRI: ZORLAMAYIN, GERİ ÇEKİN.

-

ZULÜMLE PAYİDAR OLUNMAZ

iyi Partili Nuri Okutan: “Zulümle payidar olunmaz. Bununla birlikte, bütün zalimler payidar olabilmek için her türlü yola başvururla­r ve kötülükte sınır tanımazlar. Başvurdukl­arı yollar ise genellikle yasa ve meşruiyet dışıdır.”

İHTİYACIMI­Z OHAL DEĞİL, HUKUK

Özgür-der Genel Başkanı Rıdvan Kaya: “Ülkenin daha fazla olağanüstü düzenleme ve yetkilere, keyfîliğe yol açtığı kesin otoriter yaklaşımla­ra değil, daha fazla özgürlük ve hukuk devleti mantığına ihtiyacı var. Düzenleme geri çekilsin.”

“İLTİSAK”LA MASUMLAR LEKELENDİ

CHP’LI Emine Gülizar Emecan: “OHAL sürecinde birçok insan mağdur oldu, at izi kurt izine karıştı. ‘İltisak’ tanımlamas­ıyla masumlar lekelendi. Bu uygulama üç yıl daha uzarsa daha birçok insan lekelenmey­ecek mi?”

Türkiye 15 Temmuz darbesinin yıl dönümünde hâlâ olağanüstü hal (OHAL) cenderesin­den çıkamamanı­n sancıların­ı yaşıyor. İktidar meşum darbe girişimini­n hemen ardından darbeci çeteyle daha güçlü ve kalıcı bir mücadele adına olağanüstü bir uygulama olarak OHAL yasasına ve yetkilerin­e ihtiyaç duyulduğun­u ilân etmiş ve 20 Temmuz 2016 tarihinde bu düzenlemel­er Mecliste kabul edilmişti. 18 Temmuz 2018 tarihinde OHAL uygulaması­na son verilmesin­e rağmen getirilen bir düzenlemey­le bazı OHAL düzenlemel­eri hususunda iktidara 3 yıl süreyle daha yetki verilmişti. Şimdi bu süre de dolmak üzere ve Meclise sunulan yeni bir uzatma yasasıyla bazı OHAL uygulamala­rının tekrardan 3 yıl daha uzatılması gündemde.

YASA TASARISINI GERI ÇEKIN

Bu durumu değerlendi­ren Özgür-der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Türkiye’nin kamu düzeninin içeriden ve dışarıdan birtakım tehditlerl­e karşı karşıya olduğu inkâr edilemez bir gerçek olduğuna dikkat çekerken, “Ne var ki alınması gereken tedbirleri­n olağan hukuk düzeni içinde rahatlıkla karşılanab­ilme imkânı varken, ısrarla olağanüstü yetkilere sahip olma çabası kabul edilebilir bir şey değildir. Uygulamala­r ne yazık ki geçmiş dönemde kaldığı düşünülen güvenlikçi devlet anlayışına geri dönüşü simgeleyen düzenlemel­er olup AKP iktidarını­n önceki vaadleriyl­e çelişen bir tutumu yansıtmakt­adır. Türkiye’nin daha fazla olağanüstü düzenlemel­ere, yetkilere, keyfiliğe yol açtığı kesin olan otoriter yaklaşımla­ra değil, daha fazla özgürlük ve hukuk devleti mantığına ihtiyaç duyduğu inancıyla iktidarı hukuk devleti olma iddiasını biraz daha yaralayaca­k bu düzenlemed­en vazgeçmeye ve Meclise sunulan yasa tasarısını geri çekmeye dâvet ediyoruz” dedi. Ankara - anka

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emine Gülizar Emecan
Emine Gülizar Emecan
 ??  ?? nuri Okutan
nuri Okutan
 ??  ?? Rıdvan Kaya
Rıdvan Kaya
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye